05/04/2020
Διοικητικά - Δικαστικά | Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 - 15:31

Ομολογία Βασίλη Γκαγκάτση: «Δεν έχω κάτι…»

Αυτό απάντησε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ στο ερώτημα του εισαγγελέα στη «Δίκη των 28» αν είχε εμπλοκή ο Μαρινάκης στις εκλογές της ΕΠΟ το 2012 * «Παράσταση» από Κωνσταντινέα, που έβαλε τα κλάματα!

Με καταθέσεις που δεν μας κάνουν σοφότερους, καθώς δεν παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία συνεχίστηκε την Πέμπτη (13/2) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η «Δίκη των 28» για τη φερόμενη αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Σειρά πήρε πρώτα ο Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας. Παρόλα αυτά, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, σε σχετικές ερωτήσεις που του έγιναν, αδυνατούσε να παραθέσει ακριβή στοιχεία.

Μάλιστα, ερωτηθείς μεταξύ άλλων για τις εκλογές της ΕΠΟ το 2012 και αν είχε εκεί εμπλοκή ο Βαγγέλης Μαρινάκης, είπε ότι «δεν έχω κάτι τέτοιο».

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για τους πίνακες διαιτησίας: «Δεν έχω ιδία γνώση. Ήταν από μαρτυρίες άλλων. Όποιον έχω αναφέρει δεν έχω ιδία γνώση. Δεν είχα ασχοληθεί δηλαδή διοικητικά. Ότι ξέρω από τους πίνακες τα ξέρω από τον κ. Σάββα. Ήταν μία περίοδος προεκλογικού αγώνα. Αυτά συνηθίζονται. Εμένα με κάλεσε ο κ. εισαγγελέας και του είπα το τι γνωρίζω. Όπως γίνονται και στις βουλευτικές εκλογές γίνεται εδώ. Οι Ενώσεις για λόγους περισσότερο πρεστίζ θέλουν να έχουν διαιτητές στην μεγάλη κατηγορία. Είναι φαινόμενο που γίνεται και συνεχίζει να γίνεται. Θεωρώ ότι οι διαιτητές είναι τα θύματα. Βάσει κανονισμού η ΚΕΔ απαρτίζεται από τρία μέλη. Μετά άλλαξε αυτό. Το 2006 έγινε η Σούπερ Λιγκ. Οι παράγοντες της Α’ κατηγορίας μου ζήτησαν ως πρόεδρο της ΕΠΟ να βάλουν εκπρόσωπό τους στην διαιτησία. Εγώ τους είπα να πάρουν όλη την διαιτησία αλλά δεν το θέλησαν. Ζητήθηκε να μπει ο κ. Μπίκας για να παρατηρεί τους διαιτητές. Μετά έγινε πενταμελής επιτροπή και μπήκε ο κ. Μπίκας και ένας ακόμα, που ασχολιόταν με τα ερασιτεχνικά. Έγινε πενταμελής επιτροπή όμως μετά από λίγους μήνες η Λίγκα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για τον Μπίκα και μετά ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς. Για τους παράγοντες των ομάδων ποτέ δεν φταίνε εκείνοι».

Για τους ξένους διαιτητές: «Τώρα ήρθαν ξένοι διαιτητές. Ξένοι και στην ΚΕΔ. Τώρα με το VAR θα γίνουμε η πρώτη χώρα που θα απαξιώσει διεθνώς το σύστημα. Για τους παράγοντες ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι».

Για τις ΕΠΣ: «Μπορεί να του τάζει. Εγώ δεν το έκανα. Για λόγους πρεστίζ ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δράμας να λέει πως έχει διαιτητή στην Α’ κατηγορία. Δεν ασχολιόμουν ποτέ. Η Κόρινθος δεν με ψήφισε ποτέ και όμως ο κ. Δούρος ήταν διεθνής. Τον κ. Παλάσκα είχα πει. Ο κ. Καρράς είχε κάνει δήλωση στον Τύπο. Δεν έχω να συνεισφέρω πάνω στην αλλαγή της θέσης του κ. Καρρά. Εγώ δεν ήξερα τα ιδιαίτερά τους θέματα. Προσωπικά δεν καθόμουν να κοιτάξω ποιοι ορίζονται. Δεν με ενδιέφερε. Ήταν από μαρτυρίες ανθρώπων. Δεν είναι προσωπικό. Ούτε καν ενδείξεις έχω».

Για τους 4 μεγάλους: «Επαγωγικά θα έλεγε κανείς πως οι 4 μεγάλοι δεν μπορούν να μιλούν για διαιτησίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί έχουν τα περισσότερα υπέρ τους σφυρίγματα. Και όμως διαμαρτυρόνται. Για άλλα θέματα προσήλθα στον εισαγγελέα. Ως δικηγόρος είχα κατέβει στη Ρόδο και μου καταγγέλθηκαν γεγονότα που δεν αφορούν στο κατηγορητήριο».

Για τα λεφτά της ΕΠΟ στις ΕΠΣ: «Ναι προβλέπεται η ΕΠΟ να χρηματοδοτεί την ΕΠΣ. Από το 2004 και μετά το κράτος έπαψε να χρηματοδοτεί. Τα λεφτά είναι από την Εθνική, από ποσοστά μεταγραφών, από ΦΙΦΑ / ΟΥΕΦΑ και το μάρκετινγκ και πολλά άλλα. Χρηματοδοτεί τις ΕΠΣ για να λειτουργούν. Δεν θυμάμαι για τι ήταν αυτό το ποσό. Δεν θυμάμαι καν την κατάθεση. Θυμάμαι την πρώτη. Δεν θυμάμαι την 2η. Το να δώσει κάποιος χρήματα στην ΕΠΣ δεν σημαίνει ότι παρανομεί. Δεν θυμάμαι την κατάθεσή μου. Δεν είναι απαραίτητα παράλογο. Του που πάνε τα λεφτά είναι δικό τους θέμα. Εκτίμηση κάνω. Εάν το έχω πει είναι εκτίμηση. Κανένας δεν κατεβαίνει για να χάσει. Εγώ δεν μπορούσα να πω να δοθούν ή να μην δοθούν χρήματα. Δεν θυμάμαι να το είπα. Δεν είχα στο μυαλό μου παρά μόνο να κατέβω ως υποψήφιος. Δεν το είπα αυτό και δεν θα μπορούσα ποτέ. Εάν το είπε ο κ. Μώραλης για να αποτρέψει τον κ. Μαρινάκη για να στήριξει μία πλευρά ή άλλη. Λεπτομέρειες περί δοσοληψίας δεν τις είπα. Ήμασταν φίλοι τότε με τον κ. Μώραλη. Δεν θυμάμαι να το είπα. Δεν είχα δώσει ποτέ λεφτά για να εκλεγώ. Ποτέ. Ούτε σε Ενώσεις ούτε πουθενά. Εγώ κατέβηκα τρεις φορές και πήρα συντριπιτική πλειοψηφία Ενώσεων χωρίς να δώσω. Εάν ο κ. Μώραλης θέλοντας να στηρίξει εμένα είπε κάτι στον κ. Μαρινάκη είναι δικό του θέμα».

Για τις εκλογές του 2012 και το γιατί επεδίωξε ο κ. Μώραλης να τον πείσει να μην κατέβει στις εκλογές: «Σε όλες τις εκλογές υπάρχει ενδιαφέρον από τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Ο κ. Μώραλης εάν δεν κάνω λάθος ήταν πρόεδρος ή αντιπρόεδρος στην Σούπερ Λιγκ. Όχι παραμένουμε φίλοι. Όχι ο κ. Μώραλης δεν μου συνέστησε να μην κατέβω. Εγώ είχα πει ότι εάν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου δεν θα κάνω πίσω με τίποτα. Εάν δηλώσω υποψηφιότητα δεν θα κάνω πίσω. Έτσι συνέβη. Ο κ. Μώραλης πίστευε σε μένα. Στήριζε την υποψηφιότητά μου. Όμως επειδή ήταν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού μπορεί η ιδιοκτησία της ομάδας του να πίστευε κάτι άλλο. Ότι μπορεί να μην ήμουν κατάλληλος. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο».

Για το εάν είχε εμπλοκή εναντίον του ο κ. Μαρινάκης για να μην βγει ή για το Δ.Σ. της ΕΠΟ:

«Όχι δεν έχω. Δεν έχω κάτι τέτοιο. Για την μεταχείριση των ΕΠΣ επί Σαρρή: Απ’ ότι μου είπαν οι κ.κ. Χατζηαποστόλου, Τζώρτζογλου και Παλάσκας ότι δεν είχαν ισότιμη μεταχείριση. Δεν ξέρω εάν άλλαξαν μετά. Ότι δεν έπαιζαν οι διαιτητές τους στα εθνικά πρωταθλήμα».

Για τις καταγγελίες για μεταγραφές διαιτητών σε άλλες ΕΠΣ για να ορίζονται:

«Όπως μου κατήγγειλε ο κ. Παλάσκας επτά διαιτητές και παρατηρητές είχαν ζητήσει μεταγραφή σε άλλες ΕΠΣ επειδή δεν ορίζονταν. Ο κανονισμός λέει πως χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δύο Ενώσεων δεν μπορεί να πάρει μεταγραφή αλλού κάποιος. Δύο χρόνια τώρα ο κ. Κουκουλάκης θέλει να φύγει από την ΕΠΣ Ηρακλείου και ο Τζώρτζογλου δεν τον αφήνει. Εάν ο κ. Παλάσκας τα αναίρεσε μετά. Από ιδία γνώση όχι. Ήταν συμπέρασμα. Ήταν μαρτυρίες άλλων. Δεν θα μπορούσα να είμαι πρόεδρος στην ΚΕΔ. Δεν έχω ασχοληθεί. Δεν είναι το αντικείμενό μου. Δεν θα μπορούσα και δεν θα ήθελα. Στην Λίγκα ως πρόεδρος της ΕΠΟ τους είπα να πάρουν την διαιτησία και θα τα έβρισκα εγώ με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Από το 2004 έως το 2008 εμείς με ειδική άδεια ανακοινώναμε και ποινές και βαθμολογίες. Εγώ στα τέλη του 2006 είχα ζητήσει από την Λίγκα να πάρει την διαιτησία».

Για το εάν έγινε κάτι το μεμπτό σε επίπεδο εκλογών ΕΠΟ ή κάτι σε βάρος του και σε σχέση με τον Σαρρή:

«Έγιναν πολλά. Συγκεντρώσεις Ενώσεων έγιναν. Όχι δεν επιχειρήθηκε κάτι σε βάρος μου. Εγώ έκανα την καταγγελία και την ένστασή μου για σημαδεμένα ψηφοδέλτια σε ΕΠΣ. Δεν το συνέχισα. Εγώ θα τα είχα καταγγείλει εάν είχαν γίνει. Προσωπικά ότι είχα πει τα είπα».

Για μπάλες σε Ενώσεις:

«Αυτά συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο. Για να ψηφίσουν τον κ. Σαρρή. Εγώ δεν ασχολήθηκα με τέτοιες διαδικασίες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κόρινθος δεν με ψήφισαν ποτέ αλλά δεν πήγα σε διαδικασία αντεκδίκησης».

Για τον κ. Σαρρή:

«Ο κ. Σαρρής υποστηριζόταν από ένα γκρουπ Ενώσεων. Τεράστιο. Κάποιοι είχαν προβλέψει το αποτέλεσμα. Εγώ πάσχιζα να πάρω μία συγκεκριμένη Ένωση. Αυτό εννοούσα».

Για την συνάντηση στο Χίλτον:

«Έγινε μία συνάντηση στο Χίλτον. Έγινε μία συζήτηση για την περίοδο Πιλάβιου. Εμένα δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα. Εάν υπήρχε υπόνοια δεν θα γινόταν στο Χίλτον. Δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον κ. Πιλάβιο. Όσοι ήταν εκεί και τα μέλη του Δ.Σ.. Γιατί δεν ασχολιόταν όπως περίμεναν. Εγώ κάθε μέρα έβλεπα όλα τα εισερχόμενα στην ΕΠΟ. Κάθε μέρα 5 έως 7 κάτι που δεν έκανε ο κ. Πιλάβιος. Εγώ δεν είχα καν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκλογές. Εγώ το εκδήλωσα το ενδιαφέρον 9 μήνες μετά».

Για τις καταγγελίες του και την κατάθεσή του στον Κορέα:

«Εγώ είπα αυτά που είδα στο διαδίκτυο. Συμφωνώ. Τα έλεγε ο κ. Παλάσκας. Δυστυχώς. Το έγραψε το διαδίκτυο για τον κ. Παλάσκα. Το είπε ο κ. Παλάσκας. Τι να τσεκάρω; Εάν παίζουν οι συγκεκριμένοι διαιτητές; Όχι ομολογώ δεν το έκανα. Εάν δεν μου τα λέγανε δεν θα πήγαινα. Δεν πήγα να καταθέσω ψέμματα. Δεν είχα λόγο να τα ελέγξω. Δεν μπορώ να ξέρω το τι έχουν αναιρέσει. Όταν με κάλεσε ο κ. Κορέας πήγα και τα είπα. Να ελέγξω μετά την ανακοίνωση του Καρρά; Τι να ελέγξω; Που να τα ξέρω».

Για το εάν υπάρχει ωραιοποίηση στις εκλογές της ΕΠΟ και την στήριξη των ΕΠΣ αλλά και τα κριτήρια στους πίνακες διαιτησίας:

«Επεμβαίνουν και τα κόμματα σε αυτήν την διαδικασία. Όχι δεν είναι παράλογο. Όχι η επιλογή των προέδρων. Η τοποθέτηση διαιτητών είναι για λόγους πρεστίζ. Τα σωματεία των ΕΠΣ βγάζουν τους προέδρους. Τα σωματεία βγάζουν το Δ.Σ. της Ένωσης. Μετά η τοπική Επιτροπή Διαιτησίας εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΠΣ και από εκεί στην ΚΕΔ / ΕΠΟ ποιοι διαιτητές πρέπει να προαχθούν. Μετά το αποφασίζει η ΕΠΣ. Ναι στο 2012-2013 ναι τους θυμάμαι. Κάποιοι ήταν και επί θητείας μου και πιο παλιά. Όχι δεν έχω πω κάτι για κάποιον διαιτητή. Σας είπα κ. πρόεδρε οι παράγοντες όταν χάνουν ένα παιχνίδι φταίνε οι διαιτητές και ο αντίπαλος. Όλοι οι παράγοντες των σωματείων παγκοσμίως κοιτάνε ποιος διαιτητής παίζει. Έφτασε η ΟΥΕΦΑ να μην ανακοινώνει διαιτητές στο Τσάμπιονς Λιγκ και να στέλνει φαξ τελευταία στιγμή. Όλοι οι παράγοντες θέλουν να το ξέρουν αυτό. Σε ότι με αφορά ο κ. Αλαφούζος διαμαρτυρόταν. Είπε για το άτομό μου. Το 2012 μπήκε ο κ. Αλαφούζος. Εγώ έφυγα το 2008. Τι σχέση έχω;»

Για άλλες συγκεντρώσεις εκτός από Χίλτον και ζητήματα διαιτησίας:

«Ναι έγιναν και άλλες. Έκανα και εγώ στην Θεσσαλονίκη και στο Λουτράκι. Ήταν επιλογή των μελών του Δ.Σ. ο κ. Σαρρής. Όχι δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν μπορώ να θυμηθώ την κουβέντα με τον κ. Μπριάκο. Εγώ αναφέρθηκα στον κ. Καρρά μόνο στην δήλωση που είχε κάνει. Όχι δεν γνωρίζω τι κατέθεσε. Για τον κ. Κωστούλα και γενικά τα σχόλια παραγόντων για διαιτησία: Έκανε ανακοίνωση η ΠΑΕ Παναιτωλικός ότι σφυρίχθηκε φάουλ υπέρ του Βόλου και όχι πλάγιο και εξαιτίας αυτού προήλθε το γκολ του Βόλου. Εδώ εξ’ αντανακλάσεως έχουμε σχόλια και στο 96ο λεπτό».

Για τον Μώραλη:

«Είμαστε φίλοι και ήμασταν φίλοι. Δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες του Ολυμπιακού. Δεν είχα πίεση. Τον κ. Χατζή; Ποιος είναι; Παρατηρητής της Καρδίτσας. Δεν τα ξέρω αυτά τα ιδιαίτερα».

Για περιστατικά για εκλογές:

«Το μόνο που υπέπεσε στην αντίληψή μου ήταν σημαδεμένα ψηφοδέλτια. Όταν μου τα είπαν τότε πήγα και τα είπα. Δεν τα έλεγξα. Ούτε τα έχω ελέγξει. Δεν γνωρίζω. Εμένα αυτά μου είπαν. Αυτά είπα. Εάν έλεγαν ψέμματα ή υπερβολές είναι θέμα που πρέπει να ερωτηθούν οι ίδιοι. Όχι. Ούτε τσέκαρα ούτε ξέρω εάν ήταν αληθή. Στο ξενοδοχείο Χάγιατ στην Θεσσαλονίκη έκανα και άλλη στο Λουτράκι. Κάλεσα τις Ενώσεις που πίστευα ότι θα με στηρίξουν. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με το κομμάτι της διαιτησίας. Ούτε ο κ. Σταθόπουλος που ήταν συνεργάτης μου. Όχι δεν ασχολήθηκε ποτέ και δεν ζήτησε κάτι».

Για τον Προύντζο:

«Δεν ήταν καν στην επιτροπή διαιτησίας. Από τότε που ανέλαβε στην ΕΠΟ δεν είχε καμία εμπλοκή. Για τα πρακτικά στους πίνακες διαιτησίας: Μόνο εάν αποφάσιζε την τιμωρία διαιτητών η ΚΕΔ. Το έκανε υπό τον φόβο μήπως προσφύγουν σε άλλο όργανο. Ναι γινόταν ουσιαστική συζήτηση στην ΕΠΟ για τους πίνακες. Γινόταν 2 με 3 ημέρες. Οι διαιτητές κυρία πρόεδρε τιμωρούνται όταν παίζουν και δεν παίζουν καλά. Δεν ξέρω εάν κρατήθηκαν. Το πρακτικό είναι η αξιολόγηση. Αυτή την πρακτική είχαμε και αυτή ακολουθείται νομίζω και σήμερα. Γινόταν συνεχώς συζήτηση για τους πίνακες. Το τελευταίο δίμηνο άρχιζε νέα κουβέντα. Ποιοι είναι ικανοί και ποιες είναι οι βαθμολογίες τους. Η πρακτική ήταν μόνο με τον πίνακα. Εάν ήθελε ένα μέλος να καταχωρήση την αντίδρασή του το έκανε. Ζητούσε από τον πρόεδρο της ΚΕΔ / ΕΠΟ να το κάνει».

Για τους Γραμμένο και Κουλούρη:

«Ναι ήταν υποψήφιοι στον συνδυασμό μου».

Για τον Αμπάρκιολη:

«Όχι δεν τον ξέρω προσωπικά. Τον ξέρω ως διαιτητή. Στην Ευρώπη στις μεγάλες χώρες έχουν αποδεχθεί πως το λάθος του διαιτητή είναι μέρος του παιχνιδιού, όπως κάνουν λάθη και οι παίκτες. Βεβαίως εσχάτως η ΦΙΦΑ έβαλε τεχνολογία θεωρώντας πως πρέπει να μειώσει τα λάθη. Έχουμε διαμαρτυρίες συνεχόμενες και για το VAR παρότι ανακοινώθηκε πως διορθώθηκαν 50 αποφάσεις. Το είπα και προηγουμένως, θα γίνουμε οι αιτία να απαξιωθεί παγκοσμίως».

Για το αν ένα μέλος της ΚΕΔ διαφωνούσε με τους πίνακες και τη διαδικασία, τι θα μπορούσε να κάνει:

«Να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ και της ΚΕΔ ότι η διαδικασία ήταν παράνομη, μετά θα συνεδρίαζε το συμβούλιο της ΕΠΟ και θα μπορούσε ακόμη και να ακυρώσει τη διαδικασία.

Η Sportsradar δεν έχει στις εκθέσεις της ούτε τα ποσά που παίχθηκαν, ούτε την προσδοκία από αυτά τα παιχνίδια, αν τα παιχνίδια παίχθηκαν σε νόμιμες εταιρίες, ούτε τα φυσικά πρόσωπα που έπαιξαν τα ποσά. Αν δεν μας πει ποιοι είναι αυτοί που έπαιξαν τα ποσά, τότε πως μπορούμε να πούμε αν μια ομάδα είναι ύποπτη. Ο Σιμιτζόγλου στη Βουλή είχε πει ότι άλλα ποντάρονται και άλλα έρχονται ως αποτέλεσμα. Και μας τα στέλνουν ως ύποπτα.

Ο Ηλίας Σπάθας είχε ένα κακό επώνυμο, όπως έχει και ο γιος μου γιατί ο πατέρας του εμπλέκεται σε κάτι κασέτες, πολύ παλιά. Ήταν από τους καλύτερους Έλληνες διαιτητές.  Φρονώ πως δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα στον αγώνα Ξάνθη - Παναθηναϊκός για τον οποίο κατηγορείται».

Έδωσε... σόου ο δακρυσμένος Κωνσταντινέας

Στη συνέχεια, πήρε σειρά ο Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος για άλλη μια φορά έδωσε... παράσταση, αφού έφτασε στο σημείο ακόμα και να δακρύσει!

Ο άλλοτε διαιτητής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επίμαχο ματς της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό, υποστηρίζοντας ότι οι Άρης Σταθόπουλος και Θόδωρος Κουρίδης του είχαν πει: «Πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις πάνω, για το παιχνίδι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός».

Συγκεκριμένα, είπε:

«Στις χαμηλότερες κατηγορίες είχαν δεχθεί πιέσεις, του τύπου ο γνωστός, του γνωστού που είχε την ομάδα. Η μία φορά ήταν το 2007 στη Β' Εθνική ενα παιχνίδι ΑΟ Μάνης - Ιωνικός, πριν από τον αγώνα που με είχε ενοχλήσει ο Κανελλάκης γιατί με αμφισβητούσε. Στην Α' Εθνική με πήρε ένας διαιτητής τελείως φιλικά για ένα ντέρμπι που μου είπε ότι πρέπει να παίξω ένα παιχνίδι Ξάνθη - Λεβαδειακός, και φοβόντουσαν οι παράγοντες τον διαιτητή. Δεν ορίστηκα στον αγώνα, απευθύνθηκαν στον κ. Σταθόπουλο τον πρόεδρο της Ένωσης μου και του είπα να ενημερώσει την ΕΠΟ. Ορίστηκε ο Τσινιάρης».

Για τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός: «Την Παρασκευή με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να πάρει κάτι παξιμάδια. Δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή. Μου είχε πει ο Σταθόπουλος ότι ήταν πολύ καλός συνεργάτης του. Πήγαμε στον φούρνο, κοίταγε το μαγαζί,  μου είπε ότι ο Σταθόπουλος δεν ήξερε ότι ήταν εκεί, παίρνει τα παξιμάδια του, που του τα έκανα και δώρο, ήμασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτπαγκάζ. Μου είπε "πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις πάνω, για το παιχνίδι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός, ο Βασάρας θα φύγει". Ο Βασάρας ήταν ο μόνος αρχιδιαιτητής, δεν με είχε σε εκτίμηση.  Εκείνη την περίοδο όλοι μίλαγαν για Κουρίδη».

Ερώτηση: «Γιατί σας ανέφερε ότι φεύγει ο Βασάρας;».

Απάντηση: «Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είπα ότι κάτι γίνεται. Μου έκανε εντύπωση ότι μου είπε ότι δεν το ήξερε ο Σταθόπουλος. Πως δεν το ήξερε αφού ήταν κολλητοί».

Ερώτηση: «Το αντιλαμβάνεστε σαν παρέμβαση στο έργο σας;».

Απάντηση: «Εννοείται… Δεν ξέρω αν τον πήρε κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού ή αν ενήργησε από μόνος του. Του απάντησα ότι δεν γίνονται αυτά που λέει. Το απόγευμα είδα τον γαμπρό του Σταθόπουλο, τον Μπλάνα που ήταν διαιτητής. Μου λέει: «Σε βρήκε ο Κουρίδης;» Εκείνη τη στιγμή, απόρησα, αιφνιδιάστηκα, δεν μίλησα. Του λέω «πέρασε ο Κουρίδης από Ζευγολατιό;» Μου είπε «ναι, του πήγα και λάδι». Την επόμενη ημέρα με πήρε ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι ήθελε να με δει.

Δεν κάθισα πολύ, του ανέφερα ότι ήρθε ο Κουρίδης, παραξενεύτηκε. "Κατέβηκε ο Θοδωρής" μου λέει. Μου απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησα αν το ήξερε. Μου είπε "κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα". Μου είπε επίσης, ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, του απάντησα είπα ότι "θα παίξω αυτό που θα δω" και μου είπε "Πρόσεξε, Πέτρο πρόσεξε".

Η βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν μαζί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Μετά το τέλος του αγώνα  ήρθε ο παρατηρητής διαιτησίας και μου είπε ότι η διαιτησία μου ήταν πολύ καλή. Μου είπε "μια χαρά", ήταν παρόντες οι επόπτες και ο τέταρτος διαιτητής.

Ο Βασάρας μας είχε απαγορεύσει να τον παίρνουμε τηλέφωνο πριν πάρει τις εκθέσεις των παρατηρητών με τις βαθμολογίες μας. Με πήρε τηλέφωνο μετά τον αγώνα και μου λέει "τι έγινε, με έχουν πρήξει απέξω...". Δεν ξέρω πότε έστειλε ο Καλαθενός την έκθεση, αργότερα όταν διάβασα την έκθεση του, βγήκα από τα ρούχα μου και του είπα ότι πρέπει να ντρέπεται. Η φάση με τον Τοροσίδη είναι πολύ δύσκολη, πριν είχε πέσει τρεις φορές. Αν είναι λάθος ή σωστή, δέχομαι την κάθε κριτική, με μένα οι μεγάλες ομάδες δεν πέρναγαν καλά... Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου, έτσι είδα τη φάση, έτσι την αξιολόγησα.

Ακολούθησε η απομάκρυνση Βασάρα, τη συνδέω με αυτά που έγιναν. Με πήρε τηλέφωνο ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι δεν έδωσα τρία πέναλτι. Είδα ταυτόχρονα ριπές συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, οπαδικός φανατισμός στο έπακρο. Φυσικά τιμωρήθηκα, μετά έπαιξα μια Κυριακή σαν 4ος και όταν έπαιξα διαιτητής ήταν ο Δούρος και ο Μπριάκος αρχιδιαιτητής. Είχαμε φτάσει στα πλέι οφ, περίμενα, υπήρχαν δημοσιεύματα ότι "έφαγαν τον Κωνσταντινέα". 

Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα μου πέταξαν μια πέτρα και έσπασαν την τζαμαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής όταν πήγα να καταγγείλω με ρώτησε αν έχω κάνει ασφάλεια  και του είπα "ούτε έχω κάνει, ούτε θα κάνω". Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κα Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε" καταθέτει ο Πέτρος Κωνσταντινέας που μιλάει με τρεμάμενη φωνή.

Ήταν γνωστό ότι ο "Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται". Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και Ολυμπιακό, μπορεί κάποιοι μεγαλοπαράγοντες να νόμιζαν ότι χαλιναγωγούμαι».

Ακολούθησαν ερωτήσεις του Χαράλαμπου Λακαφώση:

«Ο Σταθόπουλος μου είχε πει ότι ήταν σαν αδέρφια με τον Κουρίδη. Επικοινωνούσαμε τακτικά με τον Σταθόπουλο πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα. Με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να δει την Καλαμάτα και να πάρει παξιμάδια». 

Ερώτηση: «Ήταν μια επίσκεψη δηλαδή για ψυχαγωγικούς λόγους».

Απάντηση: «Έτσι όπως το είπε ναι. Πριν με είχε πάρει τηλέφωνο μόνο μια φορά για τη γιορτή μου. Η επίσκεψη βγήκε όταν ο Βοργιά σε μια εκπομπή, λίγες μέρες μετά... Με πήρε ο Θωμαϊδης και με ρώτησε αν είχα μπει σε μια μαύρη mercedes (σ.σ. εννοεί τη συνάντηση με τον Σταθόπουλο). Του είπα ότι δεν μπορώ να απαντήσω». 

Ερώτηση: «Ο αγώνας ήταν τον Γενάρη του 2012 και η εκπομπή τον Οκτώβριο του 2013. Γιατί δεν αντιδράσατε».

Απάντηση:  «Όταν ένας άνθρωπος που μπορείς να εμπιστευτείς θεσμικά... σε ποιον να πάω.  Και ειδικά μετά τη βόμβα. Εγώ φοβόμουν να βγω κι έξω. Υπήρχαν και άλλα. Γι' αυτό δεν είχα μιλήσει τόσο καιρό. Όταν πήγα στον Κορέα και την Παπανδρέου, μου είπαν ότι με διασφαλίζετε για να μιλήσω και όταν μου εγγυήθηκαν, από εκεί ξεκίνησε...». 

Ερώτηση: «Γιατί συνδέεται την επίθεση με Σαρρή και Κουρίδη;».

Απάντηση:  «Δεν είχα ενοχλήσει άνθρωπο στην Καλαμάτα, κανένα άλλο περιστατικό. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι, δεν μπορώ να το αποδείξω. Στα καλά καθούμενα όμως, μια σειρά από γεγονότα. Εγώ μιλούσα μόνο με αστυνομία. Ο Σταθόπουλος όταν κατέβηκα στα γραφεία της Ένωσης μου ζήτησε να παραιτηθώ. Μου έδωσε μεγάλο θάρρος ο κ. Κορέας, η κα Παπανδρέου και ο κ. Ανδρεάδης και γι' αυτό μίλησα.

Ο Σταθόπουλος δεν μου είχε ζητήσει άλλη φορά στο παρελθόν να παραιτηθώ. Μου ζήτησε να παραιτηθώ. Είδα έναν άνθρωπο ταραγμένο, δεν ξέρω αν ήταν από την περίπτωση μου». 

Ερώτηση: «Σας αιτιολόγησε γιατί σας ζήτησε να παραιτηθείτε;».

Απάντηση: «Δεν μου απάντησε. Πιέζονταν, νομίζω από τον Ολυμπιακό. Μου φαινόταν φοβισμένος και ταραγμένος. Μου είπε ότι μετά το παιχνίδι πάνω "θέλουν το κεφάλι μου". Στην επιστολή που έστειλε ο Σταθόπουλος ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία μου, χωρίς να έχει την έκθεση του παρατηρητή. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο περιστατικό. Το ακριβώς αντίθετο γινόταν. Οι πρόεδροι των Ενώσεων υπερασπίζονται τους διαιτητές τους». 

Ερώτηση: «Καταθέσατε ότι ο Κουρίδης σας είπε να μην φοβάστε τον παρατηρητή διαιτησίας...».

Απάντηση: «Στα σεμινάρια αξιολογούσαμε τους παρατηρητές και λέγαμε ότι πάει με το ρεύμα. Ο κ. Μπίκας για παράδειγμα ήταν άψογος. Τον Σταθόπουλο τον είδα ταραγμένο, πιεσμένο, δακρυσμένο και του είπα ότι φεύγω, παραιτούμαι και φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Θα θελα να βγάλω την ψυχή μου, δεν θα λυθεί το πρόβλημα εδώ. Δεν είμαι σύστημα».

Σε εκείνο το σημείο βούρκωσε και ξέσπασε σε κλάματα βγαίνοντας από την αίθουσα, με τη συνεδρίαση να διακόπτεται για πέντε λεπτά.

Και συνέχισε: «Ένιωσα ασφάλεια για την οικογένεια μου γι' αυτό κατέθεσα. Στον Κορέα είπα ότι δεν πρόκειται να πω τίποτα αν δεν εξασφαλιστεί η οικογένεια μου. Του είπα "δεν με ενδιαφέρει το τομάρι μου". Από εκεί έγινε η άρση του τηλεφώνου». 

Ερώτηση: «Στην πρώτη κλήση από τον Εισαγγελέα, δεν καταθέσατε τίποτα. Τον Ιούλιο του 2012 και ξαναπήγατε τον Οκτώβριο του 2013.

Απάντηση: Απάντησα στον Κορέα ότι δεν μπορώ να αποδείξω, ούτε τη συνάντηση με τον κο Σταθόπουλο στη mercedes μια μέρα πριν από τον αγώνα».

Ακολούθησαν ερωτήσεις του Βασίλη Δημακόπουλο, δικηγόρου του Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Εκπροσωπείτε τον κύριο Μαρινάκη; Έχω αναφερθεί στον κύριο Μαρινάκη;». 

Ερώτηση: «Τον Φεβρουάριο του 2012 έγινε κάποια εξέταση από την ΟΥΕΦΑ, ήσασταν διεθνείς;».

Απάντηση: «Πέρασα όλες τις εξετάσεις και με πρότειναν για διεθνή. Συγκεκριμένα ΜΜΕ μετά το παιχνίδι, προφανώς του πελάτη σας, διέδιδαν ότι ή δεν βλέπω ή δεν έχω καλές γνώσεις αγγλικών. Πέρασα με επιτυχία τις εξετάσεις και γι' αυτό πήρα το σήμα. Ποια δημοσιεύματα το γράφουν (παίρνει ένα δημοσίευμα από τον Β. Δημακόπουλο).  Μπορείτε να ρωτήσετε την ΚΕΔ που με πέρασε».

Μετά συνέχισαν ερωτήσεις οι άλλοι δικηγόροι.

Ερώτηση: «Πως κρίνεται ότι πέντε παρατηρητές διαιτησίας σας παρέπεμψαν, εσείς που είστε το αστέρι της διαιτησίας».

Απάντηση: «Μπορεί να μην είχα καλή απόδοση, κατά την κρίση τους ήμουν κακός».

Ερώτηση: «Σας προώθησε η Ένωση;».

Απάντηση: «Δεν προωθούμαι από κανέναν εγώ».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τον Θόδωρο Κουρίδη.

Ερώτηση: «Ο Βασάρας ήταν μέλος αυτής της παρέας που είπατε».

Απάντηση: «Ήταν αρχιδιαιτητής, είχα τυπικές σχέσεις μαζί του. Ο Μώραλης σαν πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, δεν έκανε ούτε μια δήλωση να καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκα. 

Δεν θυμάμαι αν όταν είχε έρθει ο Κουρίδης, είχε γίνει ο ορισμός μου για τον αγώνα Ξάνθης - Ολυμπιακού. Νομίζω ότι το ήξερα, νομίζω ότι τον γνώριζα. Μπορεί να το ήξερε εκ των έσω της ΕΠΟ». 

Ερώτηση: «Γιατί δεν πήρατε τον Βασάρα να του πείτε για την επίσκεψη μας;».

Απάντηση: «Δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν.  Μου λέει ότι θα φύγει ο Βασάρας, σε ποιόν να το πω; Δυστυχώς οι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έρμαια των παραγόντων. Είπα ότι δεν είχα καλές διαιτητικές σχέσεις με τον Βασάρα». 

Συνέχισαν οι δικηγόροι των υπόλοιπων κατηγορουμένων.

Ερώτηση: «Στη συνάντηση με Σταθόπουλο ειπώθηκαν και άλλα πράγματα».

Απάντηση: «Είπε και άλλα πράγματα, και ένα σεξιστικό σχόλιο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Μου είπε ότι "μετά τη φυγή Πατέρα, κουμάντο κάνει αυτή η ομάδα"». 

Ερώτηση: «Γιατί δεν ήρθαν μαζί να σας βρούνε;».

Απάντηση: «Πέρασε από το μυαλό μου αυτό. Εχω μια διαφορετική ιστορία από τους διαιτητές από τη Μεσσηνία. Μέχρι τη β' εθνική, δεν είχα επαφές με Σταθόπουλο γιατί είχα πειράξει την ομάδα του τον Μελιγαλά. Νόμιζε ο Σταθόπουλος ότι με το να στείλει τον Κουρίδη, θα φοβηθώ. Αυτό φαντάζομαι εγώ». 

Ερώτηση: «Η πρώτη σας κατάθεση ήταν 21 μήνες μετά. Γιατί καθυστερήσατε;».

Απάντηση: «Απάντησα πολλές φορές και στον πρόεδρο και στον Εισαγγελέα. Φοβόμουνα». 

Η συνεδρίαση διακόπηκε και η κατάθεση θα συνεχιστεί πλέον στις 19 Φεβρουαρίου.

Μοιραστείτε το: