27/09/2020
Κόσμος | Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 - 15:35

Προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ: «Ο κορωνοϊός αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο»

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 1.017 θάνατοι * Πρόβλεψη καθηγητή ότι μπορεί να προσβληθεί ακόμα και το 60% του πληθυσμού!

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάει ο κορωνοϊός και πλέον έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κίνας, αφού υπάρχουν κρούσματα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Και μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία να είναι στην Κίνα, όμως ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους προειδοποιεί ότι ο ιός αποτελεί σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο.

«Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 1.017 θάνατοι.

Και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού θα είναι ένας οδικός χάρτης για την έρευνα, με τον οποίο θα συμμορφωθούν οι επιστήμονες και οι δωρητές.

Το βασικότερο είναι αλληλεγγύη, αλληλεγγύη, αλληλεγγύη. Αυτό ισχύει κυρίως στο μοίρασμα δειγμάτων και ακολουθιών. Για να νικήσουμε αυτή την επιδημία χρειάζεται να μοιραζόμαστε με τρόπο ανοικτό και δίκαιο (τις πληροφορίες)».

Οι προβλέψεις, πάντως, δεν είναι αισιόδοξες. Μάλιστα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των υγειονομικών Αρχών του Χονγκ Κονγ, καθηγητής Γκάμπριελ Λιουνγκ, είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι μπορεί να προσβληθεί ακόμα και το 60% του πληθυσμού!

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι κάθε μολυσμένο άτομο θα κολλήσει κατά μέσο όρο περίπου 2,5 άλλα άτομα με τον κορωνοϊό, δηλαδή ένα ποσοστό μετάδοσης 60-80% .

«60% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι τεράστιος αριθμός. Ακόμη κι αν το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό γύρω στο 1% ο τραγικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Θα μολυνθεί το 60% με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού; Ίσως όχι. Ίσως όλο έλθει κατά κύματα. Ίσως ο νέος κορωνοϊός περιορίσει τη φονική του δράση αφού αν σκοτώσει τους πάντες στο διάβα του θα εξαλειφθεί κι ο ίδιος», σημείωσε.

Μοιραστείτε το: