26/04/2024
Ελλάδα | Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 - 01:03

Βρούτσης: «Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο διασφαλίζει όρους βιωσιμότητας έως το 2070»

Τι είπε ο υπουργός Εργασίας στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ

Το «παρών» στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) έδωσε τη Δευτέρα (27/1) ο Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εξασφαλίζει βιωσιμότητα μέχρι το 2070.

«Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από μία αναλυτική αναλογιστική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που διασφαλίζει όρους βιωσιμότητας έως το 2070.

Aυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι από τις τελευταίες, καθώς στηρίζεται στις καλές πρακτικές που κληρονομήσαμε, τις οποίες διατηρούμε, αλλάζουμε ό,τι μας επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ευθυγραμμιζόμαστε απόλυτα και ικανοποιούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και, τέλος, μετατρέπουμε το ασφαλιστικό σε πραγματικό ασφαλιστικό, με την έννοια της ανταπόδοσης, της βιωσιμότητας και, κυρίως, της ολοκλήρωσης της ενοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει πέντε πυλώνες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με τον πρώτο να αποκαθιστά την ανταποδοτικότητα του συστήματος σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. «Συμβαδίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και, ταυτόχρονα, τις πολιτικές μας απόψεις ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να έχει προνοιακά χαρακτηριστικά, αλλά ανταποδοτικά - και να αποδίδει μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας, τις συντάξεις οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες των ασφαλιστικών εισφορών», ανέφερε σχετικά.

Πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά, και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, από την 1η Οκτωβρίου 2019, ενώ διευκρίνισε ότι θα αποδοθούν αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, βγει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις.

«Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. Πρόκειται για την κατηγορία του πληθυσμού που τιμωρήθηκε πιο πολύ από τις υπόλοιπες, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές τους με το εισόδημά τους. Άλλο ασφαλιστικό, άλλο φορολογικό».

Τόνισε ακόμα ότι θεσπίζονται επτά κατηγορίες και στην αρχή κάθε χρόνου θα υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής, ενώ το επόμενο έτος θα μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο αγρότης ή ο αυτοαπασχολούμενος να επιλέξει διαφορετική κατηγορία.

«Το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ελευθερία. Για περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης. Είναι πιο συμφέρον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, να παραμένουν πάνω από 30 χρόνια και μία ημέρα στο ασφαλιστικό σύστημα. Άρα, δημιουργούμε ελκυστικότητα», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Ολοκληρώνεται η διοικητική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, προωθείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, ο οποίος θα μετονομαστεί σε e-ΕΦΚΑ. Η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιοποίησης του ελληνικού κράτους θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας. Το μεγάλο εγχείρημα είναι η ψηφιακή σύνταξη. Από την 1η Ιουνίου 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά, ενώ στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2021, να εκδίδεται ψηφιακά το 85% των νέων συντάξεων

Αυστηροποιείται το εργατικό πλαίσιο με την ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών συμπεριφορών. Στόχος είναι οι καθαροί κανόνες στην αγορά εργασίας και όχι οι αθέμιτες συμπεριφορές. Προωθείται και η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.

Σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”, που είναι η μετεξέλιξη της “ΕΡΓΑΝΗ Ι”. Στον πυρήνα της “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” θα είναι το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα του εργαζομένου», ανέφερε ακόμα ο Γ. Βρούτσης.

Μοιραστείτε το: