08/04/2020
Ελλάδα | Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 - 19:50

Πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο εκλογικός νόμος

Με 163 ψήφους επανέρχεται ενισχυμένη η αναλογική * Θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές

Πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Παρασκευή (24/1) ο νέος εκλογικός νόμος ο οποίος και επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική.

Τον εκλογικό νόμο νόμο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, με τα κόμματα αυτά να αντιδρούν από την αρχή για το νόμο αυτό. Ο νέος εκλογικός νόμος πέρασε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης.

Τι προσφέρει ο νέος νόμος; Επαναφέρει ενισχυμένη την αναλογική και δίνει μπόνους μέχρι και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα. Συνολικά η έγκρισή του έγινε με 163 ψήφους υπέρ και 121 κατά, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων αλλά και στο σύνολό του.

Στη ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν 16 βουλευτές εκ των οποίων οι 9 έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία όμως δεν δύναται να προσμετρηθεί στο αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στις βασικές διατάξεις του νέου νόμου ήταν η κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%.

Όπως αναμενόταν ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε και εκείνες, όταν γίνουν, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Μοιραστείτε το: