03/04/2020
Ελλάδα | Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 - 12:36

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στο Politico ότι «η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης»

Στο θέμα της Λιβύης σε σχέση και με την Ελλάδα στάθηκε ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο μέρος της συνομιλίας του με τον ιστότοπο Politicο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (24/1).

«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης και έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα μας «είναι ο πλησιέστερος ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Το παντελώς παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που έχουν υπογράψει Τρίπολη και Άγκυρα περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.

Οι ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τη Λιβύη δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ήδη παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου».

Όσον αφορά τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου, επεσήμανε ότι ήταν «ένα λάθος, όμως αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως «πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως η τήρηση της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία πως εάν θέλει περισσότερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας, που σημαίνει να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών, να μην χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. Αυτό είναι μία απαράδεκτη προσέγγιση».

Επίσης, δήλωσε ότι περιμένει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου, με την Ελλάδα να ζητά περισσότερα κονδύλια καθώς εντατικοποιεί την εξέταση αιτήσεων για άσυλο. «Πρέπει να σημειώσω πως κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου είχαμε 80.000 ανοιχτές αιτήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι νέες ροές αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις. Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται πολύ γρήγορα», εξήγησε.

Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για την κατασκευή των νέων, δομών στα νησιά, συμπληρώνοντας: «Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση και υποστήριξη στις υποδομές σε ό,τι αφορά την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολύ προβληματικές».

 

Μοιραστείτε το: