24/09/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 - 17:09

Μητσοτάκης: «Το πείραμα του λαϊκισμού ήταν πολύ οδυνηρό για την Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός καταπιάστηκε με φλέγοντα ζητήματα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Συζήτηση με τον καθηγητή ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον είχε την Πέμπτη (23/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την Τουρκία, τη Λιβύη, το μεταναστευτικό, τον αγωγό EastMed, αλλά και την οικονομική κατάσταση πια στην Ελλάδα και τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για τη Λιβύη, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική λύση, με την οποία θα συμφωνήσουν η Ευρώπη και η Ελλάδα, αν δεν ακυρωθούν τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας.

Για τον EastMed και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, τόνισε ότι  «δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε. Ο αγωγός είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.

Για τη μη πρόσκληση στη διάσκεψη του Βερολίνου, τόνισε: «Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ο κοντινότερος γείτονας στη Λιβύη από ευρωπαϊκής πλευράς.

Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπόγραψαν δεν λαμβάνει υπόψιν δικαιώματα δικών μας νησιών.

Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας. Είμαι χαρούμενος που έχουμε τη στήριξη Ευρώπης και όλων των κρατών μελών».

Για το μεταναστευτικό, παραδέχθηκε τη δύσκολη κατάσταση στα νησιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία σίγουρα χρησιμοποιεί το θέμα ως μοχλό πίεση. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και δημιουργούμε νέα κέντρα στα νησιά. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν είναι δίκαιο να είσαι μέλος της ζώνης Σέγκεν και να αρνείσαι τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε επιμερισμό των βαρών».

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι αναμένει «ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2019. Υπάρχουν μέρες που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας, ποιος θα το φανταζόταν πριν από έξι μήνες». 

Ερωτηθείς για το κλίμα που επικρατεί για τους Έλληνες πρωθυπουργούς στο Νταβός σε σύγκριση με αυτό επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταξύ άλλων απάντησε ότι «η χώρα γνώρισε δύο κρίσεις καθώς τη στιγμή που η χώρα έβγαινε από την κρίση το 2014 άρχιζε το πείραμα του λαϊκισμού που ήταν πολύ οδυνηρό για Ελλάδα, κλείσιμο τραπεζών και μια μεγάλη κωλοτούμπα από τον  κ. Τσίπρα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.»

Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητάει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι και να υλοποιηθούν θετικές μεταρρυθμίσεις.

Για του στόχους του, υπογράμμισε ότι «μειώσαμε φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντικατοπτρίζονται και στο κόστος δανεισμού. Είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν βρίσκεις πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που να έχουν λάβει καθαρή ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας».

Και συνέχισε: «Αν έρθεις τώρα στην Ελλάδας θα αισθανθείς την αισιοδοξία, θα έχουμε ανάπτυξη και θα είναι βιώσιμη».

Μιλώντας για τους μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, εξήγησε ότι στοχεύει στο να πείσει τους εταίρους να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για περαιτέρω μείωση των φόρων και την υλοποιήση θετικών μεταρρυθμίσεων.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα είναι η εκπαίδευση, δεν υπάρχει διασύνδεση με αγορά εργασίας και με τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δήλωσε «περήφανος για την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας της ελληνικής Δημοκρατίας. 

Υπήρχαν πολλοί έμπειροι πολιτικοί που ασφαλώς είχαν τα προσόντα για τη θέση του Προέδρου αλλά αποφάσισα να προχωρήσω σε μια αλλαγή παραδείγματος».

 

Μοιραστείτε το: