27/02/2020
Ελλάδα | Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 - 13:14

Επιστολή στήριξης του Πομπέο στον Μητσοτάκη

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία δηλώνει τη στήριξη των ΗΠΑ έστειλε ο Μάικ Πομπέο, όπως γνωστοποίησαν την Τρίτη (21/1) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Όπως εξήγησε ο Πέτσας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνει «η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρημένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες σφυρηλατούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση μέσω της συμφωνίας αυτής».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ακόμα σημειώνει ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» και υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα επέδειξε αξιοσημειώτη κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς»

Και συνεχίζει: «Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (...) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

Και σημειώνει στο τέλος: «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

 

Μοιραστείτε το: