29/02/2020
Ελλάδα | Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 - 17:09

Δένδιας: «Η Ελλάδα αναμένει να μπει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου»

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες

Το «παρών» στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες έδωσε τη Δευτέρα (20/1) ο Νίκος Δένδιας, με τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται μετά το πέρας αυτής στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί με τη σειρά της στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου και είπε αναλυτικά: «Σήμερα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα. Θετικό γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Βεβαίως όμως είναι ένα πρώτο και μόνο ένα πρώτο βήμα. Όλα θα κριθούν από τη συνέχεια.

Είχα επίσης τη δυνατότητα να εκφράσω την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης και κυρίως γιατί δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους.

Και μάλιστα όταν στο Βερολίνο παρίστατο η ηγεσία όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ε.Ε. παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου.

Βεβαίως όμως οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου».

Στο περιθώριο του συμβουλίου το κυβερνητικό στέλεχος συναντήθηκε με τη νέα Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Aράντσαα Γκονζάλες, καθώς και με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, συζητώντας για όσα έγιναν στο Βερολίνο.

Μοιραστείτε το: