29/02/2020
Ελλάδα | Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 - 16:33

Πέτσας: «Έχουμε ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή»

Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και τη μη συμμετοχή της Ελλάδας

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να προστατέψει τα ζωτικά της δικαιώματα έστειλε το Σάββατο (18/1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο Πέτσας αναφέρθηκε στη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι η οικοδέσποινα Γερμανία δεν ήθελε να ανοίξει το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων στην τρέχουσα συγκυρία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που ο Χάφταρ υπερισχύσει ή μπει στην πολιτική εξίσωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη, θα ακυρώσει τις συμφωνίες με την Άγκυρα και θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει το 2010.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην επικοινωνία του με την Μέρκελ, όσο και στις επιστολές του σε άλλους ηγέτες και αξιωματούχους της Ε.Ε., κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και θα κάνει ό, τι πρέπει για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Άγκυρα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι άκυρες. Επομένως, οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες και γνωστές σε όλους όσους θα δώσουν το «παρών» στη Διάσκεψη.

Μοιραστείτε το: