25/02/2020
Ελλάδα | Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020 - 09:28

Δένδιας: «Κοινός μας στόχος με τον Χάφταρ η ακύρωση των τουρκολιβυκών μνημονίων»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι διεργασίες για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είχαν ξεκινήσει προ πενταετίας, ωστόσο η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Αθήνα για το γεγονός ότι η Ελλάδα δε θα λάβει μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ανέφερε την Παρασκευή (17/1) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι διεργασίες για τη διάσκεψη είχαν ξεκινήσει πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο, η τότε κυβέρνηση είχε αρνηθεί να συμμετάσχει.

«Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τις ευρωπαϊκές θέσεις και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εμπεριέχει την ακυρότητα των τουρκολιβυκών μνημονίων, σημειώνοντας τα εξής: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ...».

Αναφορικά με την επίσκεψη υπό άκρα μυστικότητα του στρατάρχη Χάφταρ στην Αθήνα, ο Δένδιας επεσήμανε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να υπάρξει ειρήνη και όχι ευκαιριακή ανακωχή για τη Λιβύη. Πρόσθεσε δε, ότι τα μνημόνια που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ αποτελούν… ομπρέλα τουρκικής επέμβασης, ενώ τόνισε ότι την ακυρότητα των μνημονίων απαιτεί τόσο ο στρατάρχης Φάρατζ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ θετικό παράγοντα για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου, την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου δίπλα σε ελληνικές φρεγάτες.

Μοιραστείτε το: