08/08/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 - 15:38

Βραβείο «Ούλοφ Πάλμε» στον Τζον Λε Καρέ για τη συμβολή του στη δημοκρατία

Ο διάσημος συγγραφέας θα δώσει τα χρήματα στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Ξεπερνάει τη συγγραφή σπουδαίων έργων η προσφορά του Τζον Λε Καρέ. Ο διάσημος συγγραφέας βραβεύτηκε με το βραβείο «Ούλοφ Πάλμε» για τη συνεισφορά του στη δημοκρατία.

Το βραβείο δίνεται στη μνήμη του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού και θέλει να ανταμείψει «ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε οποιονδήποτε τομέα δράσης κατά του ρατσισμού, προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς κατανόησης, ειρήνης και ασφάλειας του κοινού».

Η τελετή θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου στην Στοκχόλμη.

Μάλιστα, ο Λε Καρέ προχώρησε σε μια αξιέπαινη κίνηση, καθώς θα δώσει τα 100.000 δολάρια του βραβείου στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος «για την καθηλωτική του και ουμανιστική διαμόρφωση, σε λογοτεχνική φόρμα, της κοινής γνώμης σχετικά με την ελευθερία του ατόμου και τα ουσιώδη θέματα της ανθρωπότητας.

Προσελκύοντας παγκόσμια προσοχή, συνεχώς μας ωθεί να συζητήσουμε για τα κυνικά παιχνίδια εξουσίας των μεγάλων δυνάμεων, την απληστία των εταιρειών με διεθνή δραστηριότητα, τα ανεύθυνα παιχνίδια των διεφθαρμένων πολιτικών με την υγεία και ευζωία μας, την όλο και μεγαλύτερη επέκταση του διεθνούς εγκλήματος, την ένταση στη Μέση Ανατολή και την ανησυχητική άνοδο του φασισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη».

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την καριέρα του «μια εξαιρετική συνεισφορά στον απαραίτητο αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Λε Καρέ μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των συγγραφέων που λαμβάνουν το συγκεκριμένο βραβείο. Προηγήθηκαν ο Βάτσλαβ Χάβελ το 1989, ο Δανός συγγραφέας Κάρστεν Γιένσεν το 2009 και ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας του «Γόμορρα» Ρομπέρτ Σαβιάνο το 2011.

Μοιραστείτε το: