08/08/2020
Κόσμος | Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 - 18:28

Σε… τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Λιβύη, αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της

Κλυδωνίζεται η κατάπαυση πυρός ανάμεσα στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), καθώς υπήρξε ανταλλαγή πυρών

Πρόωρο… τέλος στην κατάπαυση του πυρός που είχαν προτείνει η Τουρκία και η Ρωσία φαίνεται πως μπήκε την Κυριακή (12/1) στη Λιβύη, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση των όρων της κατάπαυσης πυρός, την ίδια στιγμή που οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Οι Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν καλέσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε εκεχειρία, εννέα μήνες μετά την επίθεση στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ που εδρεύουν στα ανατολικά της χώρας.

Τόσο ο LNA όσο και η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη είχαν συμφωνήσει υπό προϋποθέσεις, ωστόσο έγινε γνωστό ότι ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα "λίγα λεπτά" μετά τις 0001 π.μ τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, από νωρίς το πρωί ανταλλαγή πυρών ακουγόταν στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.

«Οι δυνάμεις της GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας» υποστηρίζει εις εκ των διοικητών του LNA, Αλ Γκαζάουι, προσθέτοντας πως περιμένει διαταγές από το επιτελείο.

Στην... αντίπερα όχθη, η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις «πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου», αλλά ότι «ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είναι ήρεμη με εξαίρεση «ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά».

Μοιραστείτε το: