27/09/2020
Κόσμος | Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 - 20:41

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας

Το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια

Στην ψήφιση νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας προχώρησε την Τετάρτη (11/12) η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η εν λόγω Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά το νομοσχέδιο του 2019 περί «προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους» να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τζιμ Ρις ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας».

«Αυτό δεν είναι κάποιος μικροκαβγάς με αυτή τη χώρα. Αυτό είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Ρις και συνέχισε λέγοντας «Μας κοροϊδεύουν, και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους τους».

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη».

Τέλος, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

Μοιραστείτε το: