03/08/2020
Ελλάδα | Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 - 14:04

Συνεχίζει να πιέζει για ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης η Ελλάδα

Έστειλε επιστολές στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ * Πέτσας: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Δεν αφήνει να περάσει έτσι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης η Ελλάδα. Το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολές στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επιχειρηματολογώντας για την ακύρωσή της.

Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).

Σημειώνεται επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή», σημειώνεται. Ακόμα, επισημαίνεται ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στη δεύτερη επιστολή, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή.

Ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε την Τρίτη (10/12) ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ακύρωση της συμφωνίας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην ερώτηση για το αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κρήτης και αν μια τέτοια κίνηση είναι casus belli, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Μοιραστείτε το: