27/09/2020
Ελλάδα | Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 - 22:17

Τσίπρας: «Επιβάλλεται η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων εδώ και τώρα...» (video)

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του θα μετασχηματιστεί στη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης

Oι εκδηλώσεις για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζονται και το βράδυ της Δευτέρας (9/12) ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα ενότητας για τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Μιλώντας στο Divani Caravel, ο πρώην πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Επιχειρούμε να μετασχηματίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα το οποίο να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας. Έχουμε κάνει σημαντικά και θαρραλέα βήματα. Προχωρήσαμε στην ΚΕΑ και εγκρίναμε τη νέα διακήρυξη και με ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα ένταξης στις γραμμές μας ξεκινήσαμε μια μεγάλη πορεία προς τους πολίτες, ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα αδιαμεσολάβητη σχέση με την κοινωνία σήμερα έχουμε ανάγκη από μια νέα Αριστερά.

Η νέα Δεξιά με τη μιντιακή υπεροπλία δεν μπορεί πια, να κρύβεται, είναι επιβεβλημένη η δημοκρατική αντίσταση, η προοδευτική συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων, εδώ και τώρα. Επιβεβλημένη η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην καταπίεση και τις προσβολές των νέων παιδιών που ξεγυμνώνονται με πρωτοφανή τρόπο από τους πραιτωριανούς του δόγματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, νόμου και τάξης.

Επιβεβλημένη η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα και ας μην έχουμε μνημόνια, την επέλαση των γαλάζιων παιδιών, με το νεποτισμό του κράτους της δεξιάς. Είναι επιβεβλημένη η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια σε μια παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική, στη θέση της δικής μας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα. Ο τελευταίος που μπορεί να μας εγκαλεί είναι ο κ. Μητσοτάκης που έκανε μικροπολιτική με μείζονα εθνικά θέματα.

Στόχος μας είναι ένας μεγάλος, ανοικτός, δημοκρατικός φορέας, μια σύγχρονη, δημοκρατική κυβερνώσα Αριστερά που θα δουλέψει για την συγκρότηση ενός συνεκτικού προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης».

Αναφέρθηκε ακόμα στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις δυσκολίες και τις επιτυχίες της και ειδικότερα την έξοδο από τα μνημόνια.

«Δεν είχαμε απέναντι μόνο τους δανειστές, είχαμε απέναντι και τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη που φώναζε βάστα Γερούν γερά. Ο δρόμος της δεξιάς οπισθοδρόμησης είναι ένας δρόμος αδιέξοδος.

Είναι αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να πέσει η Δεξιά, αλλά είναι αναγκαίο ένα σχέδιο συνεκτικό προοδευτικό για το μέλλον της χώρας. Σας καλώ να παλέψουμε μαζί και να κερδίσουμε το στοίχημα, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοδευτική συμμαχία να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς της εποχής μας.

Ένα κόμμα ανοικτό και δημοκρατικό όπου η διαφωνία θα είναι πλούτος και η δημοκρατία αναντίρρητη αρχή, ένα κόμμα συλλογικό που οι ηγέτες του δεν θα επιβάλλονται από τους μηχανισμούς αλλά από την ικανότητά τους να πείθουν. Τα ρεύματα ιδεών δεν μπορούν να συγκροτούνται στην βάση της πολιτικής καταγωγής αλλά στη βάση της πολιτικής πρότασης. Το εγχείρημά μας γίνεται ήδη αντικείμενο συζήτησης στο εξωτερικό. Η δική μας Αριστερά οφείλει να είναι κόκκινη αλλά και πράσινη. Να υπερβούμε τον καπιταλισμό -πριν εκείνος υπερβεί με την αφαίμαξη των πόρων και την κλιματική αλλαγή- τον πλανήτη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ανέφερε: «Θα κερδίσουμε το στοίχημα του μετασχηματισμού, της ανασυγκρότησης και σίγουρα θα έρθει μια νέα μεγάλη αλλαγή πολύ πιο σύντομα από ό,τι περιμένουμε».

Μοιραστείτε το: