27/09/2020
Ελλάδα | Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 - 21:47

Διακόπουλος: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε για το μνημόνιο της Άγκυρας με τη Λιβύη και εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το σενάριο να οδηγηθούμε στα… άκρα με τη γείτονα χώρα

Δηλώσεις στην ΕΡΤ παραχώρησε την Κυριακή (8/12) ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει λογική συνέχεια στις ενέργειες της Άγκυρας.

«Έκαναν τη συμφωνία για να την επικυρώσουν γιατί θεωρούν ότι ο Σαράζ δεν έχει πάρα πολύ καιρό μπροστά του για να μείνει στη θέση του, για αυτό πιέζονται να πετύχουν μία συμφωνία με τον Σαράζ όσο είναι ακόμα εκεί και μπορεί να δηλώνει πρόεδρος της Λιβύης. Γι αυτό το λόγο το μνημόνιο συμφωνίας είναι μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Σαράζ, δεν είναι μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το τουρκικό γεωτρύπανο να επιχειρήσει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιτρέψει η Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας πως: «Υπάρχει μια εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιείς ανά περίπτωση. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα εάν χρειάζεσαι μυγοσκοτώστρα, γιατί αντί να σκοτώσεις την μύγα, θα σπάσεις τον τοίχο. Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιείς την βαριοπούλα για άλλες δουλειές».

Σχετικά με τη συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης, αφού αρχικά σχολίασε πως πρόκειται για «φαιδρή συμφωνία», εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράφει από το κοινοβούλιο και οτιδήποτε την καθιστά άκυρη και διάτρητη. Έχουν παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου».

Τέλος, σε ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες και το αν πρόκειται να οδηγηθούμε σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα φτάσουμε τόσο... μακριά.

«Είναι τόσο παράνομο και έωλο που θα γυρίσει εις βάρος αυτού που το ξεκίνησε. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Δεν υπήρχε πριν τη συνάντηση και δεν υπάρχει και μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση αυτή ήταν μια μορφή επικοινωνίας και μία μορφή πολιτικής. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μένουν και καλώς μένουν ανοιχτοί. Η συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι μία συζήτηση που έθεσε η τούρκικη πλευρά. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όμως, είναι τεχνικά μέτρα μεταξύ υπουργείων άμυνας», ανέφερε.

Μοιραστείτε το: