30/09/2020
Διαιτησία | Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 - 15:28

Συνεχίζεται η κύρια ανάκριση για την υπόθεση Τζήλου

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Ερώτηση για την εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου έθεσαν βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας εξήγησε ότι η κύρια ανάκριση είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την υπόθεση.

«Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ' αριθ. 61114/28-11-2019 έγγραφη απάντηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας "για τη συγκεκριμένη υπόθεση παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης η οποία και εξακολουθεί να διενεργείται.

Περαιτέρω θέτουμε υπόψη σας ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές γνωστοποιούν στοιχεία σχετικά με την πορεία ποινικών υποθέσεων αποκλειστικά στο πλαίσιο που επιτάσσουν οι διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επί σκοπώ διασφαλίσεως της αποτελεσματικότητας των εκάστοτε νομίμων ενεργειών τους.

Η υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 241 Κ.Ποιν.Δ., για την τήρηση της αρχής της μυστικότητας στην προανάκριση/ανάκριση, απαγορεύεται τη γνωστοποίηση σε τρίτους των στοιχείων και των πορισμάτων αυτής από τους εντεταλμένους να διενεργήσουν ανακριτικές πράξεις, υπό την έννοια ότι οι εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας δικογραφίες δεν επιτρέπεται να είναι προσιτές σε οποιονδήποτε.

Με την τήρηση της αρχής αυτής διασφαλίζονται, τόσο τα δικαιώματα του κατηγορούμενου να μην υπάρξει δημόσια διαπόμπευσή του προτού αποφασισθεί, εάν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ή όχι για την παραπομπή του σε δίκη (τεκμήριο αθωότητας), όσο και η απρόσκοπτη και αποτελεσματικότερη συλλογική του αποδεικτικού υλικού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μοιραστείτε το: