11/08/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 - 23:08

Πρωτότυπη δράση για τους άνω των 60 ετών στο νέο Μουσείο Γουλανδρή

Τους καλεί να εξοικειωθούν βιωματικά με τον κόσμο της Τέχνης

Το νέο Μουσείο Γουλανδρή έχει ανοίξει εδώ και δύο μήνες τις πόρτες του, με τους επισκέπτες να μην σταματούν να συρρέουν.

Και οι ιθύνοντες φροντίζουν να δίνουν και νέα κίνητρα.

Τώρα, ξεκίνησε και άλλο ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να κάνει ανθρώπους άνω των 60 ετών να εξοικειωθούν βιωματικά με τον κόσμο της Τέχνης.

Η πρωτότυπη δράση ονομάζεται «Παιχνίδι για μεγάλους» και με σημείο εκκίνησης τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος και μέσα από μία διαδικασία που θυμίζει παιχνίδι, με εργαλεία όπως τα κουίζ, οι παροιμίες και η μουσική, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με βιωματικό τρόπο με τον κόσμο της μοντέρνας τέχνης και αποκτούν πρόσβαση σε μία νέα ερμηνεία των έργων και των δημιουργών τους.

Εποχές, χρώματα και καλλιτεχνικά ρεύματα εμπνέουν επιμέρους δράσεις που έχουν στόχο τη διεύρυνση της φαντασίας, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την ενθάρρυνση για κοινωνικοποίηση και ομαδικότητα.

Στόχος της δράσης είναι να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά σε πρωταρχικά ένστικτα, όπως η ανάγκη έκφρασης και ερμηνείας, διαφυγής και αλλαγής, αναδεικνύοντας παράλληλα την αξία των εικαστικών τεχνών. Καθώς η τέχνη λειτουργεί και ως εργαλείο αφύπνισης της μνήμης, η δράση ενθαρρύνει την ενίσχυση των γνωστικών λειτουργιών, όπως ο λογικός συνειρμός, μέσα από την ανάδειξη βιωμάτων που έρχονται σε αρμονία με έργα μοντέρνας τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Πού βασίζεται η δράση

Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον εξωστρέφειας και έκφρασης, οι άνθρωποι 60+ αποκτούν νέα γνώση και εκφράζονται ελεύθερα, καταρρίπτοντας τα ηλικιακά στερεότυπα. Η τέχνη αποτελεί κοινωνικό πνευματικό αγαθό και μέρος του οράματος του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή είναι να παρέχει σε όλα τα άτομα τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν, σε ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους.

Η δράση έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την seveneleven ομάδα θεάτρου (Νότης Παρασκευόπουλος και Κωνσταντίνα Μαλτέζου) και έχει βασιστεί στην πολυετή εμπειρία τους στον τομέα της ανάπτυξης δραστηριοτήτων για άτομα άνω των 60 ετών.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα:

Για άτομα 60+ και για άτομα με ή χωρίς ήπια διαταραχή γνωστικών λειτουργιών.

Έως 15 συμμετοχές ανά συνάντηση

Κάθε Παρασκευή στις 11.00 / Διάρκεια 60’

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή /1ος όροφος - Κλασικοί της Μοντέρνας Τέχνης / Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή στο goulandris.gr, τηλεφωνικά στο 210 72 52 895 ή στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Κατά την ημέρα της εκδήλωσης, δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται με σειρά προτεραιότητας μόνο στην υποδοχή του Μουσείου, με την επιφύλαξη της σχετικής διαθεσιμότητας.

Μοιραστείτε το: