12/08/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 - 21:21

Μενδώνη: «Κάποια στιγμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν»

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι έχει σημασία να διατηρείται το θέμα στην επικαιρότητα

Την πεποίθησή της ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα εξέφρασε η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας την Παρασκευή (22/11) στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι πρώτη φορά σε Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούστηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και οι ενέργειες που κάνει η Ελλάδα για την επιστροφή τους.

Και τόνισε: «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει το μομέντουμ να επιστρέψουν τα γλυπτά στον τόπο που τα δημιούργησε. Είναι θέμα μομέντουμ. Νομίζω το μομέντουμ θα υπάρξει κάποια στιγμή. Εφόσον έχει ενταθεί και η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο, αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες κινήσεις».

Όπως σημείωσε, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να διατηρούμε το θέμα στην επικαιρότητα. «Η Ελλάδα όπως ξέρετε έχει τη σταθερή της θέση για τα Γλυπτά. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θεωρούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε συστηματικά, είναι να θέτουμε διαρκώς το θέμα. Ιδιαίτερα στα διάφορα Fora, είτε είναι πολιτικά, όπως είναι η περίπτωση του συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε., είτε είναι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι η Unesco.

Πριν από τρεις μέρες, που ήμουν στο Παρίσι, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τη Γενική Διευθύντρια κ. Αζουλέ, θέσαμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οφείλουμε να το φέρνουμε συνεχώς στην επικαιρότητα ώστε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη. Τελικά το Βρετανικό Μουσείο έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν τα ποσοστά της κοινής γνώμης και μάλιστα της βρετανικής δηλώνουν τόσο πολύ υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και με πολύ ένταση είναι να κρατάμε διαρκώς το θέμα στο προσκήνιο», τόνισε.

Μοιραστείτε το: