02/07/2020
Κόσμος | Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 - 17:14

Κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Ποδέμος στην Ισπανία

Βρέθηκε η... λύση στο πολιτικό αδιέξοδο

Μία κεντροαριστερή, προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού με συνεργασία Σοσιαλιστών και Ποδέμος φαίνεται πως λύνει το πολιτικό αδιέξοδο της Ισπανίας.

Οι Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας έδωσαν τα χέρια τη Δευτέρα (11/11) και από την Τρίτη (12/11) τη γνωστοποιούν και επίσημα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Ιγκλέσιας, καθώς και ανάληψη συγκεκριμένων υπουργείων από τους Ποδέμος, τα οποία αναμένεται να γνωστοποιηθούν επίσημα.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο προς το παρόν το ποιοι άλλοι σχηματισμοί πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εν λόγω κυβέρνηση, καθώς τα δύο κόμματα δε συγκεντρώνουν 176 έδρες που συνιστούν πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται, πως στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (10/11) το PSOE του Σάντσεθ πρώτευσε με 120 έδρες αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται ελαφρώς. Το PODEMOS έχασε επίσης μεγάλο μέρος της δύναμής του και εξασφάλισε μόλις 35 έδρες.

Εντούτοις, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί σε κυβερνητικό σχήμα το ακροδεξιό Vox (τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 52 έδρες) Σάντσεθ και Ιγκλέσιας συμφώνησαν κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν το προηγούμενο εξάμηνο μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Αν, τελικώς, σχηματιστεί κυβέρνηση, κάτι που είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο, ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το Λαϊκό Κόμμα που εξασφάλισε 88 έδρες στην αναμέτρηση της Κυριακής.

Μοιραστείτε το: