08/07/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 - 12:52

Στηρίζει την προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα

Άλλον έναν σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στην προσπάθειά της για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη χώρα μας με επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα της χώρας μας.

«Οχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Τον Σι Τζινπίνγκ και τη σύζυγό του υποδέχθηκαν στο μουσείο ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε τη δήλωση μπροστά από τις Καρυάτιδες, έπειτα από την τοποθέτηση του Παυλόπουλου, που του είπε: «Η θέση των Γλυπτών είναι εδώ και όχι στο βρετανικό μουσείο. Τα κρατάνε παράνομα. Ζητάμε την υποστήριξή σας».

Το θέμα είχε ανοίξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Κίνας σε εστιατόριο με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τη Δευτέρα (11/11).

Όπως του είπε, με την επίσκεψή του στο μουσείο θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει «πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οπως θα δείτε, τα μισά γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο».

Μοιραστείτε το: