01/06/2020
Ελλάδα | Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 - 00:17

Ο Τόμσεν βλέπει θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία

Τι είπε από την Ουάσινγκτον ο, συνήθως σκληρός προς τη χώρα μας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Kαλά λόγια είχε να πει για την Ελλάδα, παραδόξως θα μπορούσε να πει κανείς, ο Πολ Τόμσεν την Παρασκευή (18/10).

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας «μπορεί να επιτύχει» τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει, αν παραμείνει προσηλωμένη στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το πρόγραμμα έχει δώσει στην Ελλάδα ένα χώρο να αναπνεύσει και ένα σημαντικό μέτρο μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που μαζί με μια πολύ ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τον χώρο που χρειάζεται για να αρχίσει σταδιακά να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», είπε ο Π. Τόμσεν, που στο παρελθόν δεν έχανε την ευκαιρία να μας «στολίζει» κανονικά.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία, λέγοντας σχετικά ότι «πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Και είχαμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ήταν λάθος».

Πρόσθεσε ακόμα ότι το ΔΝΤ βλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως ένα συνολικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει μερικά από αυτά. Μερικά από τα σχέδια, για παράδειγμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, νομίζω ότι είναι καλά».

Μοιραστείτε το: