13/07/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 - 19:48

Μητσοτάκης: «Η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει»

Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Την πεποίθηση του πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Τόνισε πως όσα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν να μην επωμιστούν ευθύνη στη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, θα πρέπει να έχουν συνέπειες από την Ε.Ε. για αυτή τους τη στάση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται από κανενός είδους απειλές, ωστόσο οφείλει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, καθώς δεν αποκλείει ακόμη ένα μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα.

Η Ε.Ε. τόνισε ότι έχει υπάρξει ιδιαιτέρως γενναιόδωρη με την Τουρκία μέχρι σήμερα, όμως οι αυξημένες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί οσονούπω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέστησε σαφές ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, πρόκειται να θέσει στο τραπέζι το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Σχετικά με τα γεγονότα στη Συρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την Τουρκική εισβολή, αναφέροντας πως «Αποσταθεροποιεί την χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Δήλωσε πως η άμεση προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δε δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται περισσότερη Ευρωπαϊκή βοήθεια.

Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε στις τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα Τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα Ελληνικά ύδατα.

Τέλος, παίρνοντας ως αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια δεκαετία κρίσης, προσθέτοντας ότι «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει».

Μοιραστείτε το: