19/02/2020
Κόσμος | Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 - 17:17

Brexit: Προτεραιότητα η έξοδος από την Ε.Ε. στις 31/10 διεμήνυσε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Ομιλία εκφώνησε τη Δευτέρα (14/10) η Βασίλισσα Ελισάβετ, ως είθισται κατά την έναρξη της συνόδου του κοινοβουλίου.

Η 93χρονη βασίλισσα, στην αποκαλούμενη και ως «Ομιλία της Βασίλισσας», εκφώνησε τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να φέρει προς ψήφιση την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, όπως διατυπώθηκε διά στόματος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η βασίλισσα, η οποία εκφώνησε την ομιλία της ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανέφερε συγκεκριμένα: «Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μου ήταν πάντα να εξασφαλισθεί μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου. Η κυβέρνησή μου προβλέπει να εργασθεί για τη δημιουργία μιας νέας σύμπραξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των ελεύθερων συναλλαγών και μιας φιλικής συνεργασίας».

Αντιδράσεις ωστόσο υπήρξαν από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς σύμφωνα με τη δική τους θέση, ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα που οφείλει να έχει η βασίλισσα, αφού τη χρησιμοποιεί για την παρουσίαση της προεκλογικής του ατζέντας.

Με ανακοίνωση του το Εργατικό Κόμμα τόνισε πως η βασίλισσα χρησιμοποιείται για την προώθηση του εκλογικού μανιφέστου του Συντηρητικού Κόμματος.

Η ομιλία θα περάσει από το «μικροσκόπιο» και θα υπάρξουν ψηφοφορίες για την έγκριση της. Αν και δεν πρόκειται για επίσημη θέση εμπιστοσύνης, οι ψηφοφορίες σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν το εάν θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο η θέση του Τζόνσον ή αν θα κερδίσει λίγο έδαφος, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Στους στόχους της κυβέρνησης Τζόνσον, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Μοιραστείτε το: