27/01/2020
Κόσμος | Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 - 17:58

Ιταλία: Περικοπή κατά 1/3 του αριθμού των βουλευτών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, πρόκειται να εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος 10 ετών

Νομοσχέδιο το οποίο είχε την καθολική υποστήριξη όλων των κομμάτων ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο της Ιταλίας και αφορά τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών στο διθάλαμο του κοινοβούλιου.

Σύμφωνα με το νόμο που ενέκρινε την Τρίτη (8/10) η Βουλή των Αντιπροσώπων, η μείωση θα είναι κατά 1/3 του μέχρι πρότινος αριθμού και πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές από 630 θα πάνε στους 400 και οι γερουσιαστές από 315 στους 200.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι αυτή η μεταρρύθμιση μπορεί να εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από μισθούς και έξοδα.

"Έγινε! Η υπόσχεση κρατήθηκε!" ανέφερε σε ανάρτησή του σε blog το κόμμα, ενώ στο twitter έγραψε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να γλιτώσει τη χώρα από τη δαπάνη έως και ενός δισ. ευρώ σε διάστημα 10 ετών.

Από την άλλη, πολλοί επικριτές του σχετικού νόμου εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αύξηση της επιρροής των λόμπι και θα αποδυναμωθούν αισθητά οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Από την πλευρά του, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI αποκάλυψε πως κάθε βουλευτής κοστίζει σήμερα 230.000 ευρώ ετησίως και κάθε γερουσιαστής 249.600 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι περικοπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξοικονομήσουν 52,9 εκατ. ευρώ ετησίως και στη Γερουσία 28,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Από το 2023 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, δηλαδή μετά τις επόμενες εκλογές της Ιταλίας.

Μοιραστείτε το: