01/04/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 - 15:07

Μητσοτάκης: «Η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης, την πλαισιώνει»

Ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Το μήνυμα ότι Βουλή και κυβέρνηση συνομιλούν και δεν αποτελεί η πρώτη βραχιόνα της άλλης έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη (9/10).

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτητα με την οποία εφαρμόζονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

«Σύνθημα μας είναι το τρίπτυχο: Αποφασιστικότητα-Συνέπεια- Αποτελεσματικότητα. Και οδηγός μας η Ρεαλιστική Αισιοδοξία. Είμαστε ρεαλιστές γιατί είμαστε αισιόδοξοι, και αισιόδοξοι γιατί είμαστε ρεαλιστές!», είπε σε άλλο σημείο, κάνοντας αναφορά και στους επόμενους στόχους.

Ο Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές του κόμματός του να μην απέχουν από τις συνεδριάσεις της Βουλής, καλώντας τους να κοιτάξουν μπροστά, «εκεί που θέλουμε να βαδίσει η χώρα».

Αναλυτικά η ομιλία του: «Όταν, πριν από δυόμισι περίπου μήνες, συναντιόμασταν και πάλι στην ίδια αίθουσα, το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Είχε προηγηθεί η μεγάλη εκλογική μας νίκη και η αυτοδύναμη κυβέρνηση είχε μόλις συγκροτηθεί και έπιανε δουλειά.

Ήταν, όμως, και κλίμα ευθύνης. Γιατί εκτός από ικανοποίηση, στα πρόσωπά σας διέκρινα και την συνειδητοποίηση του βάρους που έχει ο δικός σας, ξεχωριστός ρόλος ως μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα αυτό θα το κρατήσετε ακέραιο. Κι ότι θα το διαπιστώνω σε κάθε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Γιατί οι συναντήσεις μας θα είναι τακτικές και ουσιαστικές -αρχίζοντας από τη σημερινή.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η νέα κυβέρνηση θέλησε να δηλώσει το σεβασμό της στη Βουλή. Με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού, μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απ’ το χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου -την έδρα της εκτελεστικής.

Οι υπουργοί προσέρχονται σταθερά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των βουλευτών. Ο ίδιος φρόντισα να δίνω το «παρών» σ’ όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις, μετέχοντας στις συζητήσεις των νομοσχεδίων.

Και ήδη ενεργοποίησα την «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, σε μία επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη για το Μεταναστευτικό.

Η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει χρέος να «βουλεύεται» και να «διαβουλεύεται». Να σκέπτεται και να συνθέτει απόψεις.

Γι΄ αυτό και μόνο μέσα σε τρεις μήνες και σε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες, έγιναν δεκτές 21 τροπολογίες. Ενώ, στον κοινοβουλευτικό διάλογο, ενσωματώθηκαν δεκάδες προτάσεις άλλων κομμάτων που δεν προβλέπονταν στις αρχικές ρυθμίσεις. Κάτι που αποδεικνύει ότι, για εμάς, η Βουλή δεν αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης. Δεν εντάσσεται στη λειτουργία της. Tην πλαισιώνει.

Δεν την υπηρετεί. Αλλά συνομιλεί μαζί της!

Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας.

Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν γιατί η Κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis.

Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα.

Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης.

Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτήν την τετραετία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αλήθεια ότι στις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησής μας έγιναν πολλά. Και σ’ αυτό το έργο, όλοι εσείς, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπήρξατε πρωταγωνιστές:

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους.

Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά θέτοντας τους στόχους μίας κυβέρνησης που λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα. Αλλά με 30% λιγότερους Γενικούς Γραμματείς και λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους.

Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ -νωρίτερα από όσο είχαμε υποσχεθεί- για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα.

Και ήδη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις, από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% στο 5%.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι, για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ το χρόνο.

Ενώ τώρα, θα πληρώνει 630 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει όφελος 910 ευρώ. Και αν προστεθεί και το κέρδος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε το όφελός του ανεβαίνει στα 1.010 ευρώ! Να, λοιπόν, ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ…

Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλειά των capital controls. Και για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων.

Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ’ όσους χρωστούν με το νέο, ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων. Στο σύστημα ζήτησαν να ενταχθούν 1.154.708 οφειλέτες.

Δηλαδή, ένας στους τρεις. Και έτσι θα ρυθμιστούν χρέη ύψους 11,6 δις.

Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια!

Δήμοι και περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της αδιέξοδης απλής αναλογικής.

Άνοιξε ξανά η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.

Καταργήθηκε το «φακέλωμα» των εργαζομένων, ώστε να διευκολύνονται οι προσλήψεις.

Και η Ελλάδα έπαψε να πληρώνει πρόστιμα, ψηφίζοντας, επιτέλους, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Στο ίδιο διάστημα, απασφαλίσαμε την ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για την γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028.

Αυτή είναι η δική μας «πράσινη» απάντηση σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία. Και που λένε πολλά λόγια περί «καθαρής» οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις με τις αφίσες τους.

Μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων. Ώστε οι τράπεζες να μπορούν, πλέον, να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς οι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ.

Αυτές οι θεσμικές μας ενέργειες πλαισιώθηκαν και από πρακτικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών:

Στο Μάτι, καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης που είχε συγκεντρωθεί μετά την περσινή φωτιά. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας περιθάλπονται, πλέον, δωρεάν.

Το «112» άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του.

Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των Πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα.

Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θα ήθελα να συγχαρώ όλους αυτούς τους καθημερινούς ήρωες.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν αμέσως τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες και δρομολογείται η ανανέωση των στόλων τους.

Ενώ, σε ένα άλλο μέτωπο, η ταλαιπωρία όσων πάσχουν από βαριές ασθένειες γίνεται μικρότερη με την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων από τα ίδια τα νοσοκομεία.

Χωρίς να στέκονται, πιά, οι ίδιοι στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να τα εξασφαλίσουν.

Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της.

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Και, σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του…

Φίλες και φίλοι βουλευτές,

Οι παραπάνω αναφορές μου ήταν απλώς ενδεικτικές των όσων έγιναν στις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη: Για παράδειγμα, ότι στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί.

Ότι στον τομέα της Οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ, έτοιμη να αποπληρώσει και το δάνειο του ΔΝΤ. Και ότι στις Επενδύσεις, προχωρεί το «Ελληνικό» και το νέο σχέδιο της Cosco και του ΟΛΠ.

Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: προς τους πολίτες, για όσα τους υποσχεθήκαμε. Αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές για την αξιοπιστία που ζητούσαν,

Και αυτήν την κατακτήσαμε! Απόδειξη, ότι η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο.

Θα μπορούσα, επίσης, να προσθέσω ότι οφειλές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ επεστράφησαν στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ότι στην Παιδεία προσλαμβάνονται 4.500 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής.

Ότι στην Ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 45% τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές των νησιών μας.

Και ότι στο τομέα της Ασφάλειας επελέγησαν και ήδη εκπαιδεύονται 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί.

Στόχος μου όμως σήμερα, δεν είναι να κάνω έναν πρώτο απολογισμό. Όσο να αναδείξω την ουσία αυτών που κάνουμε.

Γιατί όλα αυτά δεν ανήκουν, απλώς, σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει «γενικώς» να υλοποιηθεί. Αλλά αποτελούν εφαρμογή όσων εμείς πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες!

Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μία κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα στο όνομα …των μέτρων. Αλλά μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά στο όνομα των πολιτών που την εξέλεξαν.

Το έργο μας είναι το «πιστεύω» μας. Και οι πράξεις μας είναι η ιδεολογία μας. Γι’ αυτό ακριβώς και αποτελεί προτεραιότητά μας η κοινοβουλευτική δράση -η κορυφαία στην Δημοκρατία.

Η Βουλή πρωτοστατεί σ’ όλες τις μεγάλες επιλογές μας. Εδώ, ενώπιον του λαού και των κομμάτων, παρουσίασα ήδη τις πολιτικές μας για την διαχείριση του Μεταναστευτικού, που θα πάρουν αμέσως μορφή νομοσχεδίου εντός του μηνός.

Με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας.

Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης.

Εδώ, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, θα ξεδιπλωθούν και οι θεσμικές πρωτοβουλίες μας των επόμενων 100 ημερών:

- Όπως ξέρετε, τώρα συζητείται το νομοσχέδιο για το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο. Που εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στην μεταφορά επιβατών και ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου.

Εδώ συμπεριλαμβάνεται και ο αντικαπνιστικός νόμος. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες.

-Υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Οι ρυθμίσεις του υπερβαίνουν την γραφειοκρατία και απλοποιούν τις αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν.

Καθιερώνουν τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη -με τις χρήσεις γης, τις ιδιοκτησίες και κάθε στοιχείο που θέλει να ξέρει κάθε υποψήφιος επενδυτής.

Θεσμοθετούν την Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ως βραχίονα της οικονομικής διπλωματίας.

Και ανοίγουν το δρόμο για τη μετάβαση στην 5η γενιά ασύρματων δικτύων -με τους τους όρους για την εγκατάσταση των κεραιών τους.

-Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις που θα μειώσει δραστικά τον φόρτο υποθέσεων που πνίγουν σήμερα τα δικαστήρια.

Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

- Εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου, θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Αλλά και το νέο Φορολογικό, όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στην ΔΕΘ και στις αναφέρθηκα στην αρχή.

Καθώς και όλα τα κίνητρα που θα οδηγήσουν σε επενδυτική άνοιξη στη χώρα.

- Τέλος, πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν: Η Ψήφος στους Αποδήμους Έλληνες. Η αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. Η μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια.

Και το νέο Ασφαλιστικό. Που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου. Και το οποίο δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως διαπιστώνετε, κάναμε -κάνατε- πολλά. Και μας περιμένουν ακόμη περισσότερα, αν και σε κάθε μας βήμα, καραδοκούν παγίδες.

Πρόσφατα άλλωστε αποκαλύφθηκε ότι όλες οι κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν …αντισυνταγματικές. Που σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την πορεία προς το αύριο, θα πρέπει να θεραπεύουμε και πληγές του χθες.

Όμως ξέρω πως θα τα καταφέρουμε. Και η αισιοδοξία μου είναι ρεαλιστική.

Σύντομα η χώρα μας θα έχει ένα αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό Καταστατικό Χάρτη και η πολιτική τάξη ένα νέο, δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Η Οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες.

Νέες επενδύσεις θεμελιώνονται και όλα τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων γίνονται πράξη: Από τα επιδόματα και το χαμηλό αφορολόγητο έως το πριμ των 2.000 για κάθε νέο παιδί και την ενίσχυση για την θέρμανση.

Που εφέτος, μάλιστα, θα δοθεί αυξημένη κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά.

Αλλά και με μία ουσιαστική διαφορά. Προσέξτε:

Αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, αυτό θα τους καταβάλλεται εγκαίρως. Και στο χέρι τους!

Πρόκειται για μία ακόμη τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που λαμβάνεται πέρα από τις δεσμεύσεις της. Και που, βέβαια, σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πολλών.

Αυτή την εικόνα της νέας, αξιόπιστης, ασφαλούς και αισιόδοξης Ελλάδας συναντώ και στα πρόσωπα των ξένων συνομιλητών μου. Οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας αυξάνονται παντού στον κόσμο. Και οι σχέσεις μας δυναμώνουν.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και δίνω τόση σημασία στην κινητοποίηση του Παγκόσμιου Ελληνισμού.

Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι μόνο αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά και ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα γιγαντώσει την δύναμη και την επιρροή της.

Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, το σχετικό διάλογο.

Είναι, συνεπώς, χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε αυτήν μας την πρόσκληση. Που, τελικά, αφορά και μία εθνική πρόκληση!

Σε αυτές τις συνθήκες, φίλες και φίλοι, το χρέος μας ως βουλευτές γίνεται βαρύτερο. Εσείς -και πρώτοι οι 62 νεοεκλεγμένοι της κοινοβουλευτικής ομάδας- καλείστε, τώρα, να γίνετε εμπροσθοφυλακή στη δημιουργική επίθεση της χώρας και της παράταξης.

Σύνθημα μας είναι το τρίπτυχο: Αποφασιστικότητα-Συνέπεια- Αποτελεσματικότητα.

Και οδηγός μας η Ρεαλιστική Αισιοδοξία. Είμαστε ρεαλιστές γιατί είμαστε αισιόδοξοι, και αισιόδοξοι γιατί είμαστε ρεαλιστές!

Σας θέλω, λοιπόν, όλους ενεργά παρόντες σε κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα: στην Ολομέλεια, στις επιτροπές, στο νομοπαρασκευαστικό έργο.

Και να λειτουργείτε ως ένα δυνατό ρεύμα με διπλή κατεύθυνση: Να κάνετε τους πολίτες, στις περιφέρειές σας, κοινωνούς του κυβερνητικού έργου. Αλλά και την κυβέρνηση, κοινωνό του προβληματισμού και των αιτημάτων των πολιτών!

Όλα αυτά, με δημόσιες παρεμβάσεις που θα διακρίνονται για το ήθος και την εγκυρότητά τους. Και που καθημερινά θα περιγράφουν -απλά και κατανοητά- όλες τις πτυχές της προσπάθειάς μας.

Θέλουμε ένα Κοινοβούλιο που δεν θα αποτελεί μονοσήμαντο έρεισμα της κυβέρνησης, αλλά θα την συνδράμει με κριτική σκέψη.

Κι αυτό σημαίνει ότι ο βουλευτής της Ν.Δ θα είναι προσωπικό και πολιτικό παράδειγμα. Ανοιχτός στο δημοκρατικό διάλογο, όμως και σταθερός στις απόψεις μας.

Είπαμε: “Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε”. Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας, λοιπόν, θα έχει την απάντησή του.

Με το βλέμμα μας, ωστόσο, όχι πίσω. Αλλά πάντα μπροστά: Εκεί που θέλουμε να βαδίσει η χώρα. Εκεί που της αξίζει να βρεθεί.

Και εκεί που τελικά θα την οδηγήσουν, με ασφάλεια και ανάπτυξη, η Ν.Δ και οι βουλευτές της».

Μοιραστείτε το: