28/02/2020
Ελλάδα | Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 - 18:53

Μητσοτάκης: «Αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας...»

Τι είπε από το Κάιρο ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

Το «παρών» στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου στο Κάιρο έδωσε την Τρίτη (8/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα, ενώ οι τρεις χώρες εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δίχως στρατεύματα κατοχής και χωρίς εγγυήσεις και τάχθηκαν υπέρ της άμεσης επανέναρξης των ομιλιών στην Κύπρο.

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία προχωρά σε μια έκνομη ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλω να διαβεβαιώσω ότι για τους επιβαλλόμενους χειρισμούς είμαστε σε διαρκή επαφή με τη Λευκωσία και εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όπως και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους μας.

Η συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες ενστερνίζονται τις αρχές μας. Καταδικάσαμε καθαρά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στο Αιγαίο. Αυτά τα θέματα τα έθεσα ευθέως και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το Σάββατο και αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της ασφάλειας της Ελλάδος όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7», δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την Αίγυπτο τόπο αποτελεσματικής ανάσχεσης των οικονομικών μεταναστών και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «το κάνει χωρίς να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα».

Και πρόσθεσε: «Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τα θετικά μηνύματα της τριμερούς, και τα γόνιμα αποτελέσματα αποτελούν φωτεινό φάρος για εξελίξεις στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης είπε: «Αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καϊρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς».

Τέλος, ο Α. Αλ Σίσι ανέφερε: «Να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις. Επιβεβαίωσαμε τον συντονισμό μεταξύ μας σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χαιρετίζω τη συμφωνία να μην φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία».

Μοιραστείτε το: