28/09/2020
Ελλάδα | Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 - 01:30

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Μητσοτάκης

Πότε θα συναντηθεί με τον Τραμπ και τον Ερντογάν

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναχωρεί την Κυριακή (22/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες, σειρά σημαντικών επαφών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 24 Σεπτεμβρίου αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη (25/9). Ακόμη έχουν  προκαθοριστεί «τετ α τετ» με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Εντι Ράμα, εφόσον αυτός δεν ακυρώσει οριστικά τη μεταβασή του στη Νέα Υόρκη, λόγω των σεισμικών δονήσεων
που έπληξαν την Αλβανία.

 Το πρώτο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία και παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι το προσφυγικό δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων, η συνάντηση θα γίνει υπό το βάρος των αυξημένων ροών και της τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Μητσοτάκης ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη,για το συντονισμό των ενεργειών Αθήνας - Λευκωσίας

 Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως ακολούθως:

 -Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των Προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

 -Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

 -Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

 -Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης. 

Μοιραστείτε το: