31/05/2020
Κόσμος | Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 - 17:52

Προκλητική δήλωση Οκτάι για την Κύπρο

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε ότι «θα κατοικηθεί η Αμμόχωστος»

Το «γαϊτανάκι» της έντασης για τα θέματα της Κύπρου συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να συντηρεί την προκλητική ρητορική, λέγοντας την Παρασκευή (20/9) «Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων».

Ο Φουάτ Οκτάι  στηρίζει το επιχείρημα της δίκαιας κατανομής των περιουσιών στα Βαρώσια (το κλειστό  τμήμα της πόλης) σε καταγραφή που έγινε από το ψευδοκράτος με τη στήριξη και της Τουρκίας,  το 1950, υποστηρίζοντας ότι μεταβιβάστηκαν παράνομα οι περιουσίες των ευαγών ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) σε φυσικά πρόσωπα, ωστόσο στα αρχεία υπάρχουν όλες οι σχετικές αποδείξεις σχετικά με αυτές τις παρανομίες.

 Η δήλωση Οκτάι έγινε στην Άγκυρα σε συνέδριο για την Κύπρο και ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρόσθεσε ακόμη πως η χώρα του δεν θα μείνει απαθείς στις μονομερείς (όπως τις χαρακτήρισε ) ενέργειες  της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εκμετάλλευση των φυσικών πηγών της υφαλοκρηπίδας του νησιού. «Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι ταιριάζει στους συνιδιοκτήτες του νησιού το καθεστώς της μειονότητας. Ούτε θα το επιτρέψουμε αυτό, ούτε και ο λαός θα το επιτρέψει αυτό. Είμαστε στην ανατολική Μεσόγειο με την ατσάλινη θέλησή μας» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα στο ίδιο «μήκος κύματος»  ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ «ξύπνησε» δυσάρεστες μνήμες από την εισβολή του Αττίλα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει τις δυνατότητες να αντιδράσει όπως και το 1974.

Μοιραστείτε το: