31/05/2020
Κόσμος | Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 - 22:18

Σταματά η διανομή του Zantac σε 20 χώρες

Ερευνούν ίχνη καρκινογόνου ουσίας,  δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα

Ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί οργανισμοί υγείας αποφάσισαν να διακόψουν προσωρινά την διανομή του φαρμακευτικού σκευάσματος  για την καούρα στο στομάχι με την εμπορική ονομασία Zantac και τα γενόσημά του, καθώς εντοπίστηκαν ίχνη πιθανώς καρκινογόνου ουσίας. Η διανομή του φαρμάκου σε 20 χώρες παύει μέχρι να το διερευνήσουν,  χωρίς ωστόσο η Ελλάδα να  περιλαμβάνεται σε αυτές.

Η έρευνα αφορά στην ουσία N-nitrosodimethylamine (NDMA) η οποία ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν στα σκευάσματα και γενόσημα με ρανιτιδίνη είναι χαμηλές ωστόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι ερευνά το κατά πόσον μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.

 Το οξύμωρο είναι ότι η διακοπή της διανομής διαφέρει από την απόσυρση του προϊόντος, καθώς τα σκευάσματα που βρίσκονται στα φαρμακεία εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στην αγορά. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων,  συστήνει «οι ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφημένη ρανιτιδίνη και που επιθυμούν να διακόψουν τη λήψη, ας απευθυνθούν στον γιατρό τους για εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές».

Μοιραστείτε το: