23/01/2020
Κόσμος | Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 - 00:54

Ανησυχητικές οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Χαμηλότεροι οι δείκτες ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία* Ασκούνται πιέσεις στην Ιαπωνία και την Ευρωζώνη, ερωτηματικό η Κίνα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Το παγκόσμιο πεδίο εμπορικής διαμάχης σε όλες τις πλευρές του οικουμενικού χάρτη και η αδυναμία των βιομηχανιών στη μεταποίηση των προϊόντων «χτυπούν» καμπανάκι στην οικονομία,  όπως επισημαίνει την Πέμπτη (19/9)), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ως αποτέλεσμα αυτών, είναι να μειώνονται οι δείκτες ανάπτυξης καθώς συνεχίζουν να υστερούν επί μια δεκαετία. Υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στη Βρετανία και την Ευρωζώνη για το ενδεχόμενο ενός  Βrexitχωρίς συμφωνία και αβεβαιότητα για την ξέφρενη  πορεία της Κίνας.

Ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1% θα εμφανίσει φέτος και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Ιαπωνία, ενώ την επόμενη χρονιά προβλέπεται να «κατεβάσει» ταχύτητα στο 0,6%.

Ο ΟΟΣΑ  υπολογίζει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 2,9% φέτος και 3% το 2020, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,2% και 3,4% αντίστοιχα. «Οι παγκόσμιες προοπτικές γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστες και αβέβαιες» με την αιτιολογία πως οι πάσης φύσεως εντάσεις στη γη πλήττουν σοβαρά την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.

Η Ευρωζώνη, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1% φέτος και την επόμενη χρονιά. Στη Βρετανία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο και υπολογίζεται να αναπτυχθεί 1% στο σύνολο του 2019 και να 0,9% το 2020.

Ως διέξοδος προτείνεται από τον ΟΟΣΑ η επανεκπαίδευση εργαζομένων που έχουν απολυθεί και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες με ισχυρές οικονομικές πιέσεις.  

Ακόμη και ο παγκόσμιος ηγέτης της Οικονομίας, οι ΗΠΑ ναι μεν έχουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, απέχουν ωστόσο από τις επιδόσεις περασμένων χρόνων.Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το αμερικανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και 2% το 2020.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καταλήγει με το συμπέρασμα πως οι Κυβερνήσεις πρέπει να «κινηθούν»  πιο γρήγορα για την αποτροπή χειροτέρων καταστάσεων στο μελλον.

Μοιραστείτε το: