04/08/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 - 20:33

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα υπηρεσιών πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης

Συνελήφθη 31χρονος στη Θεσσαλονίκη* Εκατομμύρια ευρώ οι απώλειες από τη δράση του

Ένας 31χρονος στη Θεσσαλονίκη και ένας 27χρονος στην Αθήνα, είναι οι σύνδεσμοι παράνομου διεθνούς κυκλώματος υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης που εξάρθρωσε την Πέμπτη (19/9) η αστυνομία.      Η οικονομική ζημία από τη δράση του εγκληματικού δικτύου υπολογίζεται στο ποσό των 6.500.000 ευρώ.

Από τους δύο Έλληνες, συνελήφθη ο 31χρονος και σε βάρος του 27χρονου σχηματίσθηκε τακτική δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή, ενώ ο 31χρονος συλληφθείς οδηγείται στον εισαγγελέα.

Την επιχείρηση εκτέλεσαν η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Αθήνα και η υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης Κατά την έφοδο και έρευνα στις κατοικίες των δύο ατόμων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 114.550 ευρώ κι εξοπλισμός απαραίτητος για τη λειτουργία των «πειρατικών» εκπομπών της συνδρομητικής τηλεόρασης.(servers, σκληροί δίσκοι , συσκευές IPTV, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, αποδείξεις τραπεζικών λογαριασμών και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων(bitcoins).

Η Ιταλική αστυνομία ήταν αυτή που διείσδυσε στα χνάρια του κυκλώματος το οποίο είχε απλώσει από το 2015 τα «πλοκάμια» του εκτός από την Ιταλία, σε Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία. Η παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος γινόταν από πλατφόρμα λογισμικού εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία, αντί χρηματικού τιμήματος  πολύ χαμηλότερου από τη νόμιμη συνδρομή.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε κατόπιν συνεργασίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών υπό τον συντονισμό της EUROZUST.

Μοιραστείτε το: