31/05/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 - 23:55

Τι αναφέρουν οι καταθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία της Novartis

Πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική που ζητούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Με το άνοιγμα στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης (18/9), του φακέλου της Novartis, ξεκίνησε ο κύκλος της διερεύνησης που αφορά την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις καταγγελίες περί μεθοδεύσεων στον χειρισμό της υπόθεσης.

Από τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που εμπεριέχονται στη δικογραφία «δείχνουν» με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο άλλωστε, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. εισηγήθηκαν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο  λειτουργούσε ο λεγόμενος «Ρασπούτιν», ενώ φέρεται να δήλωσε ότι η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη «ήθελε μια fast track δίωξη χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, αν και δεν κατονομάζει τον Παπαγγελόπουλο, σε ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιος είναι ο πανίσχυρος «Ρασπούτιν» ο Αγγελής φέρεται να απάντησε: «Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν». Είναι μέλος της κυβέρνησης, που έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως δε και ατόμων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, του οποίου το υπόμνημα έχει διαρρεύσει, επικαλείται τις καταγγελίες Αγγελή, ενώ εμπλέκει και τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι εισαγγελείς που παραβίασαν κατ’ επανάληψιν και με πολλούς τρόπους όλες τις προστατευτικές δικονομικές δικλίδες υπηρετούσαν κατασκευασμένο σχέδιο καθ’ υπαγόρευσιν του κ. Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου

Στον τέως πρωθυπουργό φέρεται να αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάνει λόγο για «επίταση δόλου» από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι κατά την προεκλογική περίοδο αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis ως βασικό προεκλογικό επιχείρημα, παρότι η υπόθεση για τον ίδιο (σ.σ. τον κ. Βενιζέλο) είχε τεθεί στο αρχείο. 

Η κυβερνητική πλειοψηφία εισηγήθηκε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο για «σαφείς ενδείξεις αθέμιτων παρεμβάσεων». Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για τoν «διαχωρισμό» των περιπτώσεων Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο, επί της ουσίας για προσπάθεια του πρωθυπουργού να κρατήσει ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ., πίσω από την τελική εισήγηση του κυβερνώντος κόμματος. 

«Η ΝΔ και ο κύριος Καλαφάτης καλύτερα να ασχοληθούν με τις αποστάσεις Μητσοτάκη - Σαμαρά που διαρκώς μεγαλώνουν επικίνδυνα», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.

«Όσο για το φιάσκο προανακριτικής για τον κο Παπαγγελόπουλο, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεσκεπάσουν στη Βουλή και το σκάνδαλο και τη φαρσοκωμωδία της δήθεν σκευωρίας», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε το: