23/11/2020
Κόσμος | Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 - 19:00

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από δύο τρομοκρατικές ενέργειες

47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας

Τραγωδία στο Αφγανιστάν καθώς τουλάχιστον 47 άτομα έχασαν τη ζωή τους, μέσα σε αυτά γυναίκες και παιδιά και 45 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη (17/9) κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι στην πόλη Σάρικαρ της επαρχίας Παρουάν, αλλά και από έκρηξη στο κέντρο της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Πηγές του Αφγανού προέδρου ανέφεραν ότι ο Γάνι και τα μέλη του επιτελείου του δεν τραυματίστηκαν από την έκρηξη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις αρχές της επαρχίας Παρουάν.

Ωστόσο ο απολογισμός είναι τραγικός καθώς «περιλαμβάνει γυναίκες και παιδιά. Τα ασθενοφόρα συνεχίζουν τις διακομιδές και ο αριθμός των απωλειών μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης.

Η έκρηξη έγινε  την ώρα που ο Γάνι απευθυνόταν στους υποστηρικτές του και  επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας οργανωμένη από τους Ταλιμπάν. Στελέχη των Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι έχουν στόχο να αποτρέψουν τους Αφγανούς από το να προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου

Σε ένα ακόμη περιστατικό, στην πρωτευουσα Καμπούλ σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας  22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πάλι σε έκρηξη  που προκλήθηκε από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας κοντά στα κτίρια που στεγάζουν το υπουργείο Άμυνας και τη αμερικανική πρεσβεία της χώρας. Την ευθύνη ανέλαβαν και σε αυτή την περίπτωση οι Ταλιμπάν .

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν διακόπηκαν πριν από λίγες ημέρες. Είχαν ως θέμα την επίτευξη συμφωνίας για την αποχώρηση  χιλιάδων αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλεια που θα έδιναν οι Ταλιμπάν.

Μοιραστείτε το: