21/01/2020
Κόσμος | Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 - 16:59

Νέες απειλές Ερντογάν για το μεταναστευτικό

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τσαβούσογλου

Δηλώσεις έκανε την Τρίτη (10/9) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είχε απειλητικές διαθέσεις για το μεταναστευτικό.

Όπως ανέφερε θα επιτρέψει την είσοδο εκατομμυρίων Σύρων στην Ευρώπη εάν δεν λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ, ζητώντας εκ νέου την βοήθειά της για σύσταση ζώνης ασφαλείας στα σύνορα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί η χώρα του να αντέξει νέα μαζική εισροή προσφύγων από την Συρία και επανέφερε το σχέδιό του για τοποθέτηση αιτούντων άσυλο στην ζώνη που θέλει να δημιουργήσει στην βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προβαίνουν μόνον σε «διακοσμητικές» παρεμβάσεις για την σύσταση ζώνης ασφαλείας, επαναλαμβάνοντας και εκείνος την απειλή για τουρκική στρατιωτική επέμβαση εάν δεν απομακρυνθούν οι Κούρδοι αντάρτες που ελέγχουν την περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι η Ουάσιγκτον έχει υπερβολικά στενές σχέσεις με τους Κούρδους μαχητές και συνεπώς κωλυσιεργεί προς όφελός τους, ενώ η Άγκυρα τους θεωρεί τρομοκρατική προέκταση. Την στιγμή που οι ΗΠΑ συνεργάζονται μαζί τους και τους θεωρούν πολύτιμο σύμμαχο στην μάχη κατά των τζιχαντιστικών καταλοίπων στην Συρία.

Πάντως μέχρι τώρα οι κουρδικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από τα σύνορα και έχουν διαλύσει ορισμένες αμυντικές θέσεις, όπως ορύγματα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων.

Τέλος Τουρκία και ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το βάθος της ζώνης ασφαλείας ούτε για το πόσο θα χρειαστεί να υποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις.

Μοιραστείτε το: