21/01/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 - 22:09

Το «Μη αναστρέψιμος»... μη ανεστραμμένο (video)

Στο Φεστιβάλ Βενετίας προβλήθηκε... αλλιώς η ταινία που είχε σοκάρει το κοινό

Όταν το 2002 κυκλοφόρησε η ταινία «Μη αναστρέψιμος», το κοινό την παρακολούθησε σοκαρισμένο.

Η σκηνή του άγριου βιασμού της Μόνικα Μπελούτσι έφερε ακόμα και... λιποθυμίες στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ γενικότερα οι σκληρές σκηνές προκάλεσαν αντιδράσεις.

Τώρα, ο Γκασπάρ Νοέ έφτιαξε ένα νέο cut , βάζοντας τα γεγονότα της ταινίας σε χρονολογική σειρά αυτή τη φόρα και κόβοντας λίγες σκηνές κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν απαραίτητο για την ομαλή ροή της δράσης.

Αν και αρχικά ήταν να χρησιμοποιηθεί ως έξτρα στο Blu-Ray της ταινίας, τελικά είχε περισσότερα να πει και έτσι προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Η ταινία ονομάζεται «Straight Cut» και πιάνει την ιστορία από την αρχή και όχι ανεστραμμένη όπως την είδαμε στο αρχικό έργο.

«Η ταινία που παίξαμε το 2002 αποτελεί ως σήμερα το director's cut και ήταν η εκδοχή που όντως ήθελα να δείξω. Το νέο cut είναι για μένα μια εντελώς διαφορετική ταινία. Καταρχήν είναι πέντε λεπτά μικρότερο γιατί βάζοντας τα γεγονότα με τη χρονολογική σειρά, υπήρχαν κάποια συγκεκριμένα πλάνα που δημιουργούσαν κενό στη δράση.

Βάζοντας τις σκηνές σε χρονολογική σειρά, γίνεται ευκολότερο να διαβάσεις τους χαρακτήρες και να αντιληφθείς το πως ξεδιπλώνεται η ιστορία τους. Η ίδια ιστορία δεν είναι πλέον τραγωδία, αλλά ένα δράμα που βγάζει προς τα έξω την ψυχολογία των χαρακτήρων και τους μηχανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον σε δολοφονική βαρβαρότητα. Αφαιρώντας την αντιστροφή, δηλαδή μια πνευματική παρεμβατική κίνηση σε μια ιστορία, κάνει τις ερμηνείες των ηθοποιών πιο δυναμικές. Οι ήρεμες και οι βίαιες καταστάσεις αλλά και τα συναισθήματα των χαρακτήρων μπορούν να γίνουν πολύ πιο ξεκάθαρα εδώ», εξήγησε ο Νοέ.

 

Μοιραστείτε το: