29/09/2020
ΓΓΑ | Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 - 13:59

Φοροελαφρύνσεις στο ποδόσφαιρο και πακέτο μέτρων για τη βία προανήγγειλε ο Αυγενάκης

Ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με ΦΙΦΑ, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα 1 και Σούπερ Λίγκα 2 * Οι δράσεις που δρομολογούνται

Τα είπαν και βγήκαν... ευχάριστες ειδήσεις. Ο Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε την Πέμπτη (22/8) με εκπροσώπους των ΦΙΦΑ, ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκας 1 και Σούπερ Λίγκας 2 και τους ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις στο ποδόσφαιρο, αλλά και πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

Παρόντες ήταν ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ Πετρ Φούσεκ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας της, Αλέξης Δέδες, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας 1, Μηνάς Λυσάνδρου και ο υπεύθυνος ασφαλείας της λίγκας, Μάκης Τσάτσος, ο πρόεδρος των Σούπερ Λίγκας 2 και Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος και ο νομικός τους σύμβουλος, Αντώνης Βουγίδης.

Η σύσκεψη, η οποία ήρθε μετά από τις διυπουργικές των προηγούμενων ημερών, με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, αλλά και τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ., διήρκεσε 2,5 ώρες.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τους γνωστοποίησε ότι έπονται μειώσεις στο φόρο στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, στα εισιτήρια των αγώνων και όχι μόνο.

Μάλιστα, σχετικές φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν και στα υπόλοιπα αθλήματα.

«Όπως γνωρίζετε, την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται ένα φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή στο οποίο:

- Μειώνεται ο φόρος στα συμβόλαια

- Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια. Με επιφύλαξη σας λέω ότι μειώνεται στη χαμηλότερη κλίμακα, με επιφύλαξη γιατί περιμένω μια έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Σίγουρα όμως, δεν θα παραμείνει στο 24% το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε ήταν εξαιρετικά υψηλό και δεν ακολουθούσε το ίδιο πνεύμα που είχαν αντίστοιχες δραστηριότητες του αθλητισμού και του πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η ρευστότητα στα ταμεία σας.

- Θα δοθούν κίνητρα για να διευκολυνθούν οι δωρεές και οι χορηγίες στα σωματεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυγενάκης.

Το μεγαλύτερο βάρος, όμως, πέφτει στην προσπάθεια της πάταξης της βίας στα γήπεδα, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να παρουσιάζει το πρώτο πακέτο δράσεων στο οποίο καταλήγει η Κυβέρνηση, «στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, προκειμένου άμεσα να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια καταπολέμησης της βίας, με απώτερο στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και τον επαναπροσανατολισμό του ποδοσφαίρου ως ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια», όπως σημειώνεται.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ζήτησε από τους παρισταμένους να αναλάβουν μαζί και ο καθένας χωριστά το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί, επισήμανε πως όσο αντιμετωπίζεται και απομακρύνεται η βία από τα γήπεδα, τόσο θα αποκτά υπεραξία το προϊόν των ΠΑΕ και διαπίστωσε την προθυμία όλων να συνταχθούν και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αρχικής δέσμης μέτρων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

* Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

* Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.

* Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων.

* Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.

* Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού. 

* Έλεγχο και πιστοποίηση των security, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από Πολιτεία και ΕΠΟ.

* Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του Εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.

* Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.

* Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.

Ο κύκλος των επαφών για το φλέγον ζήτημα της βίας στα γήπεδα συνεχίζεται με συνάντηση την Παρασκευή (23/8) των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ και τις επόμενες ημέρες θα διευρυνθεί με συζητήσεις με τα προεδρεία των ΠΑΕ.

Μοιραστείτε το: