30/11/2020
Κόσμος | Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 - 13:20

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια του άνδρα τους

Άρχισε να εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση

Ιστορική εξέλιξη στη Σαουδική Αραβία. Από την Τρίτη (20/8) οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζονται την άδεια του άνδρα τους.

Στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε η μεταρρύθμιση που ορίζει ότι οι γυναίκες της χώρας έχουν πια δικαίωμα να εκδίδουν διαβατήριο και να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται να έχουν πάρει άδεια από τον άνδρα τους.

Οι αρχές άρχισαν από την Τρίτη να δέχονται αιτήματα από γυναίκες 21 ετών και άνω για την έκδοση ή την ανανέωση διαβατηρίου και τη διενέργεια ταξιδιών εκτός βασιλείου χωρίς άδεια.

Το μέτρο αυτό αποτελεί νέα χαλάρωση του σαουδαραβικού συστήματος της «ανδρικής κηδεμονίας» στο οποίο υπόκεινται οι γυναίκες και το οποίο τις εξισώνει με ανήλικους για όλη τους τη ζωή υποβάλλοντάς τες στην εξουσία του συζύγου, του πατέρα ή άλλου άνδρα συγγενή τους.

Η μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στη σειρά μέτρων εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας τα οποία προωθεί ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2018 επιτρέπεται στις γυναίκες στο βασίλειο να οδηγούν, ενώ πλέον οι γυναίκες της χώρας μπορούν να δηλώνουν επισήμως μόνες τους γεννήσεις, γάμους και διαζύγια, όπως και να αναλαμβάνουν την κηδεμονία των ανήλικων παιδιών τους μετά το διαζύγιο, κάτι που μέχρι πρότινος μπορούσαν να κάνουν μόνο άνδρες.

Πάντως, αυτό δεν ακυρώνει το σύστημα της κηδεμονίας...

Μοιραστείτε το: