18/02/2020
Ελλάδα | Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 - 20:08

Αυτά είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου * Στον εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης

Δέκα ημέρες αποκλεισμένη έμεινε η Σαμοθράκη μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού με το νησί να βλάπτεται οικονομικά από τις μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά και να δυσφημείται τόσο το ίδιο όσο και η Ελλάδα γενικότερα διεθνώς τουριστικά.

Η κυβέρνηση, αν και με καθυστέρηση, εν τέλει αντέδρασε και τη Δευτέρα (19/8) μετά από ευρεία σύσκεψη αποφάσισε να πάρει πέντε μέτρα ανακούφισης με αφορμή τα τεράστια προβλήματα στη σύνθεση του νησιού με καράβια …

Αναλυτικότερα, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, αποφασίστηκαν τα εξής:

«-Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31/10/2019, οπότε και λήγει η παρούσα σύμβαση.

-Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης.

-Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για το σκοπό αυτό, τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού.

-Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά δεν υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

-Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών από τη Ρουμανία (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα, με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικράτειας Γιώργο Γεραπετρίτη συμμετείχαν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκους, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Στο μεταξύ, η τοπική λιμενική αρχή υπέβαλε στην εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης φάκελο με υλικό, για τη μη εκτέλεση των δρομολογίων των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων «ΣΑΟΣ» και «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» στη γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη και σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή δεν αποκλείεται να διεξάγει προανάκριση.

Τέλος, η δημοτική αρχή του νησιού εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας και τόνισε πως στη νέα σύμβαση πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι όροι που θα διασφαλίσουν ότι δεν επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Μοιραστείτε το: