22/01/2020
Ελλάδα | Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 - 22:14

Παπανδρέου: «Απέδειξα ότι λεφτά υπάρχουν»

Δήλωση φωτιά από τον πρώην πρωθυπουργό στη Βουλή

Σε μία δήλωση που δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντιδράσεις προέβη την Κυριακή (21/7) ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή μετά το 2015.

Σχολιάζοντας δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., έκανε λόγο για «δήθεν» επιστροφή στην κανονικότητα.

«Ποια κανονικότητα; Μήπως εννοούν επιστροφή στην δήθεν κανονικότητα που μας οδήγησε στην κρίση; Αποτελεί όρο επιβίωσης, αδήριτη ανάγκη, εθνική επιταγή, η οικοδόμηση μιας άλλης κανονικότητας. Η οικοδόμηση, μιας νέας, σύγχρονης δημοκρατίας. Και αυτό σημαίνει, να συγκρουστούμε με ένα πρόβλημα που ταλανίζει την χώρα ιστορικά. Το πελατειακό σύστημα που ναρκοθετεί τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και των θεσμών» είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» δεν ανασκευάζει και δήλωσε εκτός κειμένου της ομιλίας του, τα εξής: «Οταν είπα ‘λεφτά υπάρχουν’ το απέδειξα ότι υπάρχουν, αλλά χάλασα την πιάτσα. Και θα την χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Έκανε λόγο για καθοριστικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η χώρα, αλλά και για μεγάλη ευθύνη που έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πορεία και το μέλλον της Ελλάδος ενώ επεσήμανε ότι «άλλες χώρες ξεμπέρδεψαν γρήγορα από τα μνημόνια επειδή κινήθηκαν με ευρύτερη συναίνεση».

«Το λέω αυτό μέσα από την εμπειρία που είχαμε, εγώ και η παράταξή μου, όταν βρεθήκαμε μόνοι να διαχειριστούμε την πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης, την πιο βαθιά κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με την απειλή να εκραγεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν ως πυροσβέστες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του ελληνικού λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις φοροαπαλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «Όμως δεν μας είπατε από που θα βρείτε τους πόρους. Η γενικόλογη αναφορά στην ανάπτυξη δεν πείθει. Γιατί αν δεν φτιάξουμε κράτος, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει – ή θα είναι στρεβλή και επιζήμια, άνιση και άδικη, για το κοινωνικό σύνολο».

Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα την ανάγκη «ανατροπών που πρέπει να γίνουν ή και να συνεχίσουν», όπως είπε, «για να ξεφύγουμε από τη διαχρονική υφέρπουσα κρίση».

«Είδα, ότι συμφωνείτε με την άποψη που έχω διατυπώσει από χρόνια, η Ελλάδα να γίνει κέντρο ευζωίας με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό. Προϋπόθεση, όμως, είναι η Ελλάδα να γίνει τόπος ευζωίας των ίδιων των Ελλήνων», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Και κατέληξε: «Ένα νέο κοινωνικό, αλλά και πράσινο συμβόλαιο, είναι αδήριτη ανάγκη όχι μόνο εδώ, αλλά και στην ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κάνουμε μια τίμια και σκληρή αντιπολίτευση. Και θα προτείνουμε λύσεις προοδευτικές. λύσεις για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Η ψήφος μας για αυτές θα είναι αποκλειστικά. Την εμπιστοσύνη θα πρέπει να την κερδίσετε από τον ελληνικό λαό»

Μοιραστείτε το: