06/12/2019
Κόσμος | Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 - 18:03

Ντιμιτρόφ: «Ευκαιρία και όχι βάρος η Συμφωνία των Πρεσπών»

Την πρόθεση της χώρας του να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων

Την ανάγκη συνεργασίας και δημιουργίας της αίσθησης, με αφορμή τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι βάρος αλλά ευκαιρία, επισήμανε την Τετάρτη (17/7) από το βήμα του Economist ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ανέφερε πως για περίπου μία χρονιά περνούσε περισσότερο χρόνο με Έλληνες υπουργούς παρά με την οικογένειά του, για να τονίσει ότι «πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση επίσης με τη νέα κυβέρνηση».

Ανέφερε επίσης ότι τηλεφώνησε στον νέο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για να τον συγχαρεί και πως επρόκειτο να συναντηθούν αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ έπρεπε να φύγει για τις ΗΠΑ.

«Καθώς ξεκινάμε τις συναντήσεις, για την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων, για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, θα υπάρχουν αρκετές περιστάσεις για να χτίσουμε αυτή την εμπιστοσύνη», είπε ο υπουργός της γείτονος τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ δύο χωρών που έχει επικυρωθεί και πια αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου.

Όπως είπε αυτό που διακυβεύεται είναι τεράστιο, συμπληρώνοντας πως υπήρξε ευρεία υποδοχή και έπαινος απ’ τη διεθνή κοινότητα.

«Νομίζω, όμως, ότι πέρα του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς αξιοπιστίας που διακυβεύεται στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρέπει να χτίσουμε και εδώ στην Αθήνα, με τη νέα κυβέρνηση, την αίσθηση ότι δεν είναι βάρος αλλά μια ευκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Ντιμιτρόφ για να προσθέσει: «Και θα το κάνουμε».

Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων στηλίτευσε παράλληλα τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στη χώρα του, λέγοντας πως ήταν πολύ κοντά σε ένα πιο αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης και με συγκέντρωση δύναμης σε ένα πρόσωπο, για να τονίσει ότι «κάναμε αναστροφή και προφανώς κινούμαστε στην κατεύθυνση να γίνουμε μια σωστή ευρωπαϊκή ελεύθερη δημοκρατία».

Ο κ. Ντιμιτρόφ έκανε ειδική αναφορά και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. τονίζοντας πως αν δεν αναγνωρίσει την πρόοδο της χώρας του με μια απόφαση έναρξης των συνομιλιών, θα στείλει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται κανείς να επενδύει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να μπούμε (στην Ε.Ε. σήμερα) αλλά σίγουρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ταξίδι», είπε και δεσμεύτηκε ότι απ’ τη στιγμή που η χώρα χτυπάει την πόρτα της Ε.Ε. «θα είμαστε μια σωστή, ισχυρή, ζωντανή ευρωπαϊκή δημοκρατία επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε στην πατρίδα τη νέα γενιά».

Μοιραστείτε το: