30/05/2020
Κόσμος | Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 - 16:23

Συγχαρητήρια Μέρκελ σε Μητσοτάκη

Η Γερμανίδα καγκελάριος ευελπιστεί σε μια καλή συνεργασία με τον νέο πρωθυπουργό

Σε φιλική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσβλέπει η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανέφερε τη Δευτέρα (8/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, μεταφέροντας τα συγχαρητήρια της καγκελαρίου στον νέο πρωθυπουργό για τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές 2019.

«Η Άνγκελα Μέρκελ συγχαίρει τον νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του και προσβλέπει σε μια στενή και φιλική συνεργασία, όπως αναλογεί στην ελληνογερμανική φιλία και στην εταιρική σχέση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες προσδοκίες από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο ίδιος τόνισε ότι «επί της αρχής δεν έχουμε να εκφράσουμε προσδοκίες από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις σε κράτη-μέλη και εταίρους στην ΕΕ».

«Ελπίζουμε ότι η διμερής συνεργασία θα συνεχίσει να εξελίσσεται τόσο φιλικά, με τόση εμπιστοσύνη, ότι και οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεισφέρουν από κοινού στην ενδυνάμωση της ΕΕ και ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα εξελιχθούν καλά προς το συμφέρον των πολιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν να σηκώσουν και μεγάλα βάρη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά ειδικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης από τις κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και αυτό το έχει πει επανειλημμένα η κυβέρνηση και η Καγκελάριος.

» Είναι ένα επίτευγμα το οποίο καθιστά εφικτή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και ελπίζουμε πολύ ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν την θετική διαδικασία εξομάλυνσης».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Στ.Ζάιμπερτ δήλωσε ακόμη ότι η καγκελάριος «ευχαριστεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό και την ομάδα του» προσθέτοντας ότι «σε πολύ απαιτητικά χρόνια κατέστη εφικτό να διατηρούμε πάντα μια συνεργασία με εμπιστοσύνη και σεβασμό μεταξύ μας».

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίνε Κάλβεϊ, επισήμανε ότι «η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται στην λεγόμενη μεταπρογραμματική επιτήρηση» και ως εκ τούτου το Eurogroup ενημερώνεται τακτικά για την κατάσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτό θα γίνει και σήμερα στο Eurogroup. Όλα τα υπόλοιπα στον κατάλληλο χρόνο», δήλωσε η κα Κάλβεϊ.

Μοιραστείτε το: