24/09/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 - 12:03

Μητσοτάκης: «Την 7η Ιουλίου κλείνει ένας κύκλος μιας 10ετούς Οδύσσειας»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι έχει καταλήξει στο πάνω από 50% του υπουργικού συμβουλίου, αν εκλεγεί * «Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία», είπε * Δεν θα αναλάβει μόνος του υπουργείο

Αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η νικήτρια των εκλογών της 7ης Ιουλίου και η χώρα θα αλλάξει σελίδα εμφανίστηκε την Πέμπτη (27/6) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μετά την κάλπη της 7ης Ιουλίου «θα κλείσει ένας κύκλος μίας 10ετούς Οδύσσειας. Υπάρχει η ψήφος καρδιάς αλλά και η ψήφος μυαλού. Υπάρχει όμως και η αναγνώριση ότι η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται στις εκλογές, όχι απλά ενωμένη, αλλά και ανανεωμένη».

Για άλλη μια φορά επανέλαβε τη σημασία της συμμετοχής στη διαδικασία των εκλογών, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική: «Υπάρχει μια σχετική χαλάρωση στην ελληνική κοινωνία, και λόγω του καλοκαιριού και λόγω του γεγονότος ότι προηγήθηκαν οι Ευρωεκλογές. Η κάλπη της 7η Ιουλίου είναι άδεια όχι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Είναι κρίσιμες οι εκλογές αυτές και πιστεύω ότι θα έχουμε μαζική συμμετοχή. Η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε στις ευρωεκλογές πολύ πιο ώριμη από ότι νομίζαμε και είναι μία επιτυχία».

Για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά», σχολίασε:

«Δεν είναι δουλειά μου να ξεμπερδέψω με κανέναν. Δουλειά μου είναι να ενώσω τον ελληνικό λαό. Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενδιαφέρουν αλλά νομίζω ότι θα μπει σε περιπέτειες. Εύχομαι, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και στείλει στην αντιπολίτευση τον κ. Τσίπρα, να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του και να μην επανέλθει σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος».

Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι ένα από τα πρώτα που θα κάνει αν εκλεγεί είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας ότι «αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα πάμε άμεσα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, που σημαίνει ακυβερνησία. Με κατηγορούν για κινδυνολογία, τη στιγμή που άλλοι νομοθέτησαν την απλή αναλογική. Στα πρώτα μέτρα μας η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Θα επιδιώξουμε ευρείες συναινέσεις, δεν θέλουμε απαραίτητα την επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξάρτητα από το ποσοστό του. Θα επιδιώξουμε τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που θα το στηρίξουν στη νέα Βουλή».

Και συνέχισε: «Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και αυτό μία ισχυρή κυβέρνηση μπορεί να το εγγυηθεί. Η ψήφος εμπιστοσύνης στη Ν.Δ. είναι και ψήφος εμπιστοσύνης σε εμένα».

Επίσης αποκάλυψε ότι, όσον αφορά το υπουργικό συμβούλιο, έχει κατασταλάξει «σε περισσότερο από το 50% των μελών του. Το ζήτημα για μένα δεν είναι το μέγεθος, αλλά η ποιότητα των ανθρώπων. Δεν θα είναι μικρό, ούτε ιδιαίτερα μεγάλο, αλλά θα δείτε αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, και σε θέσεις υπουργών, αλλά περισσότερο σε θέσεις υφυπουργών». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναλάβει μόνος του κάποιο υπουργείο.

Για ακόμα μια φορά τόνισε ότι θα ήταν ιδανικό να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους, εκφράζοντας την άποψη ότι τα «κόμματα της οργής» τελειώνουν ή τέλειωσαν: «Εκτιμώ ότι τα κόμματα της οργής θα ‘πεθάνουν’ σε αυτή την κάλπη. Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά ανατέλλει μία ισχνή ελπίδα ότι μπορούμε να αφήσουμε τα χρόνια της κρίσης πίσω μας».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση έκανε λόγο για «μείγμα ανικανότητας, αλαζονείας και αδιαφορίας», αναφερόμενος στο 2015.

Προανήγγειλε επίσης την εξάλειψη των capital controls όσο πιο σύντομα γίνεται, ενώ, όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας, σημείωσε ότι οι στόχοι για το 2019 θα επιτευχθούν «δίχως έκτακτα μέτρα. Θα οικοδομήσουμε πολύ γρήγορα αξιοπιστία. Θα πάω στους Ευρωπαίους και θα ζητήσω γρήγορα αλλά όχι άμεσα, τη μείωση των ζητούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διασφαλίσουμε μείωση των φόρων».

Για τις συντάξεις είπε ότι «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας οποιουδήποτε τμήματος. Οι συνταξιούχοι έχουν μόνο να ωφεληθούν από τη ρωμαλέα ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας οποιουδήποτε τμήματος».

Όσον αφορά το άσυλο, εμμένει στη θέση του για κατάργησή του: «ο άσυλο καταργείται. Θα συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο μας νομοθέτημα. Τα πανεπιστήμια θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι δημόσιοι χώροι και θα εφαρμόζεται η νομοθεσία. Θα χρειαστούν οργανωμένες παρεμβάσεις της αστυνομίας, ιδίως στα κτίρια που αποτελούν ‘σύμβολα’ για τις καταλήψεις».

Για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, σχολίασε: «Τα είπε πολύ ωραία. Ευχαριστώ και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά, που παρέχουν, χωρίς αστερίσκους, τη στήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία να πείσει τους πολίτες να την εμπιστευθούν. Ο κ. Καραμανλής μίλησε με αυτοκριτική διάθεση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται η ελληνική κοινωνία να γυρίσει πίσω στο ότι έγινε το ’07, το ’08, το ’09, αλλά να γνωρίζει που θα είμαστε το 2021 και τι θα κάνουμε σε ορίζοντα τετραετίας».

Μοιραστείτε το: