14/07/2020
Ελλάδα | Σάββατο 25 Μαΐου 2019 - 21:28

Αν δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια κάποιου κόμματος, να γίνει χρήση λευκών

Η διευκρίνιση του υπουργείου Eσωτερικών ύστερα από τη δυσαρέσκεια της Λαϊκής Ενότητας για έλλειψη των ψηφοδελτίων της στο Λονδίνο

Την ψήφο τους σε λευκά ψηφοδέλτια θα πρέπει να συμπληρώνουν οι εκλογείς εν όψει των κυριακάτικων (26/5) ευρωεκλογών, εφόσον δεν υπάρχουν στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν ψηφοδέλτια του κόμματος που θέλουν να στηρίξουν.

Αυτή τη διευκρίνιση έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς υπήρξε καταγγελία της Λαϊκής Ενότητας για απουσία ψηφοδελτίων της από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο στην εκλογική διαδικασία για τους Έλληνες του εξωτερικού, που έγινε το Σάββατο (25/5).

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι αποτελεί ευθύνη του κάθε κόμματος η εκτύπωση και έγκαιρη παράδοση των ψηφοδελτίων στο εσωτερικό αλλά και στις κατά τόπους πρεσβείες του εξωτερικού.

Επίσης, με βάση την εκλογική νομοθεσία (άρθρο 71 του π.δ. 26/2012) αναφέρει ότι «παρ' όλα αυτά, με γνώμονα τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την διασφάλιση της γνήσιας αποτύπωσης της βούλησης του εκλογικού σώματος, τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία δημοσίων αρχών, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των τυχόν προβλημάτων».

Και από το υπουργείο προστίθενται τα εξής: «Για το λόγο, άλλωστε, αυτό, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε, σήμερα τα ξημερώματα, η μη ύπαρξη ψηφοδελτίων της “Λαϊκής Ενότητας” στην πρεσβεία του Λονδίνου, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, όσο και με την οικεία πρεσβευτική αρχή και τον αρμόδιο δικαστικό αντιπρόσωπο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Προς το σκοπό αυτό, μάλιστα, απεστάλη και κατεπείγον έγγραφο, με το οποίο διευκρινίζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν “λευκά” (άγραφα) ψηφοδέλτια, τα οποία οι εκλογείς μπορούν να συμπληρώσουν χειρόγραφα, από τη στιγμή που ελλείπουν έντυπα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κόμματος, όπως προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία.

Είναι σαφές ότι οι διατυπωθείσες καταγγελίες, αλλά και η προσπάθεια μετάθεσης της ευθύνης στα συναρμόδια Υπουργεία, που ουδεμία εμπλοκή έχουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας εκτύπωσης και διανομής των ψηφοδελτίων των κομμάτων, δεν έχουν καμία βάση. Η δε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων είναι απολύτως ατυχής».

Από τη ΛΑ.Ε., πάντως, γίνεται λόγος για νοθεία και στην ανακοίνωση του κόμματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία στο Λονδίνο.

«Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού η Λαϊκή Ενότητα όχι μόνο έστειλε εμπρόθεσμα τα ψηφοδέλτιά της στο Λονδίνο από τις 13/5 αλλά έχει και όλα τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχει δώσει στα αρμόδια Υπουργεία.

Την καταγγέλλουμε για σκόπιμη νοθεία και προσφεύγουμε σε όλα τα ένδικα μέσα για να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των εκλογών. Σε πόσα άραγε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού συμβαίνουν παρόμοιες καταστάσεις εκλογικής νόθευσης και τι άλλο μπορεί να συμβεί αύριο σε όλη την Ελλάδα;», αναφέρεται σχετικά.

Μοιραστείτε το: