13/07/2020
Κόσμος | Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 - 01:49

Ολλανδία: Νίκη-έκπληξη των Εργατικών δείχνει το exit poll

Στην τρίτη θέση έπεσαν οι εθνικιστές στις ευρωεκλογές

Τελικά οι φόβοι στην Ολλανδία δεν βγαίνουν αληθινοί για πρωτιά της ακροδεξιάς στις ευρωκλογές, που διεξήχθησαν στην χώρα την Πέμπτη (23/5). Σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό, λαϊκιστικό «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD) αναμενόταν να δώσει μάχη με το συντηρητικό, φιλελεύθερο κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για την πρώτη θέση.

Ωστόσο, σύμφωνα μεexitpoll της εταιρείας Ipsos, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό παραπάνω από 18%.

Το συντηρητικό-φιλελεύθερο VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει το 14%, ενώ το νέο εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ συγκεντρώνει ποσοστό 11,2%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση NOS, το PvdA αναμένεται ότι θα κερδίσει πέντε από τις 26 έδρες της Ολλανδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το VVD τέσσερις και το FvD τρεις.

Το ολλανδικό αποτέλεσμα είναι μια πρώτη δοκιμασία για τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών στις φετινές ευρωεκλογές.

Τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να αυξήσουν το ποσοστό τους, αλλά δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά πάνω από 20%.

Μοιραστείτε το: