29/02/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 - 13:46

Τσίπρας: «Μόνιμα τα μέτρα στήριξης, δεν είναι προεκλογικές παροχές»

Άφησε ανοιχτό να υπάρχουν και νέα στο τέλος του χρόνου * Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης στο τέλος του χρόνου χάρη στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη (15/5) στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν τεθεί προς ψήφιση θα είναι μόνιμα και δεν αποτελούν απλά προεκλογικές παροχές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μέτρα «μόνιμα και έχουν όχι μόνο φιλολαϊκό αλλά και φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα. Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό απ' όσους μιλούν για κόλπα και για προεκλογικές παροχές», προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.

Στην αρχή της ομιλίας του παρέθεσε τα μέτρα που έφερε τους προηγούμενους 9 μήνες, λέγοντας συγκεκριμένα:

- Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων

- Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%

- Καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους

- Αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς

- Δεσμευθήκαμε στη ΔΕΘ και υλοποιήσαμε μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας

- Δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν έρθει προς ψήφιση, παραθέτοντας:

- Την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων σε ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ

- Τη μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, τα τρόφιμα και τον καφέ από το 24% στο 13%, αλλά και στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%

- Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους

Επίσης αναφέρθηκε (για το 2020) στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωσή της για το σύνολο των εισοδημάτων

- Την επιπρόσθετη υπερέκπτωση για νέες επενδύσεις

- Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων εργαζόμενων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

- Την περαιτέρω μείωση συντελεστών ΦΠΑ.

- Τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους νησιώτες

- Την περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών

- Την απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα

- Τη μείωση φόρου συνεταιρισμών και συνεταιρισμένων αγροτών.

Συγκεκριμένα για τη 13η σύνταξη, έκανε λόγο για «ένα μέτρο με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και ουσιαστική επίδραση σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες», εξηγώντας ότι «με τις σημερινές δυνατότητες που έχει η οικονομία μας, το συνολικό διαθέσιμο ποσό θα αντιστοιχεί στο ύψος του Δώρου Πάσχα».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι πέφτει σε αντιφάσεις καθώς από τη μία καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη τα ψηφίζει.

«Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση μια λίγο πιο σοβαρή στάση. Μια μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό. Την άλλη ότι δεν δίνουμε αρκετές παροχές και λαϊκισμό. Μια μας λέτε ότι δεν εγγυάστε για τη μονιμότητα της 13ης σύνταξης. Την άλλη έρχεστε και την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι έπρεπε να είναι παραπάνω. Κατανοώ τη μεγάλη σας αμηχανία. Ευτυχώς, δεν κάνατε τα ίδια με το '16 όταν δίναμε εφάπαξ 13η σύνταξη και μας λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Έσπευσε ο κ. Βέμπερ ο φίλος σας να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι φοβίζει τον κόσμο με τα όσα λέει: «Μου αρκεί γιατί με τα όσα έχει αρχίσει να λέει πάλι ο αρχηγός σας για το πρόγραμμά του, για την 7ημερη εργασία, για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την κατάργηση των επιδομάτων, σας έχει φοβηθεί το μάτι των πολιτών».

Πάντως, έκλεισε αισιόδοξα την ομιλία του, ευχόμενος με χιούμορ στους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να είναι στα ίδια έδρανα και την επόμενη τετραετία να ψηφίζει τα θετικά μέτρα που θα φέρνει η κυβέρνηση». Όπως είπε, «εμείς έχουμε σχέδιο και έγνοια για τους ανθρώπους που πλήρωσαν το μάρμαρο των δικών σας επιλογών την καταστροφική πενταετία 2010-2014. Και θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οργανώνουμε την επόμενη μέρα της χώρας. Να αποκαθιστούμε αδικίες. Να επουλώνουμε τις πληγές της κρίσης. Να δίνουμε ξανά προοπτική σε ένα λαό που σηκώνει ξανά κεφάλι. Αυτό είναι το δικό μας όραμα για την Ελλάδα των πολλών».

 

Μοιραστείτε το: