29/01/2022
Η συνέντευξη | Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 - 15:51

Ο Γιάννης Μπύρος και το λατομείο… έργο τέχνης από μάρμαρο! (video+pics)

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από τη Δράμα σε μια συνέντευξη… ανοιχτής καρδιάς στο a-sports.gr δίνει μαθήματα ζωής για το πως μπορεί να φτάσει κάποιος στην κορυφή! * Δείτε όσα είπε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γιος λατόμου, που βρέθηκε ορφανός από πατέρα στα 18 του και χωρίς καθόλου χρήματα… Έτσι, ξεκίνησε από το μηδέν κυριολεκτικά ως απλός εργάτης. Αρχικά δεν τον πίστεψε κανείς, αλλά εκείνος είχε όνειρο, μεράκι, επιμονή, πίστη και εν τέλει δικαιώθηκε!

Αυτός ο πρόλογος είναι ενδεικτικός για να μπορέσουμε με λέξεις να σας περιγράψουμε τον Γιάννη Μπύρο, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο μεγαλύτερο λατομείο μαρμάρου των επιχειρήσεων του στην περιοχή των Πύργων του νομού Δράμας!

Αυτό, που αντικρίσαμε είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό, όπως θα δείτε και στο βίντεο. Γιατί το λατομείο αυτό είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης σε λευκό φόντο από το μάρμαρο, Κάτι τέτοιο δεν έχετε δει στα μάτια σας, πρόκειται για ένα αριστούργημα!

Η εταιρεία «Μπύρος Ελληνικά Μάρμαρα» (BIRROS HELLENIC MARBLES S.A.) είναι ένας παγκόσμιος Κολοσσός στο λευκό μάρμαρο με εξαγωγές σε 72 χώρες, απασχολεί 450 εργαζόμενους από την ευρύτερη περιοχή και όπως ο ίδιος διευκρινίζει με μισθούς, που δεν είναι 600 ευρώ. Κι όλα αυτά τα πέτυχε μέσα στην κρίση, αφού οι επιχειρήσεις του αναπτύχθηκαν από το 2006 και μετά!

Τον Γιάννη Μπύρο όταν τον πρωτοδείς δεν μπορείς να τον ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος… Πρόκειται για έναν καθημερινό άνθρωπο, απλό και ταπεινό (πολλές φορές την ώρα της συνέντευξης του ζητούσαμε να σηκώνει το βλέμμα του). Ωστόσο, στο λατομείο, μιλώντας για το μάρμαρο είναι διαφορετικός. Βγάζει μια σπίθα και μια χαρά, γιατί αυτό είναι το… σπίτι του και η ζωή του!

Όσο για το αν και πόσο δουλεύει; Περισσότερο απ’ όλους, αφού μας αποκάλυψε ότι ξυπνά στις 4 τα ξημερώματα και ασχολείται καθημερινά με τις επιχειρήσεις του μέχρι τις 10 το βράδυ.

«Είναι το πιο όμορφο λατομείο… Δεν με ενδιαφέρουν μόνο τα χρήματα, με ενδιαφέρει και η εμφάνιση του λατομείου, για αυτό επενδύω και στην ομορφιά του λατομείου», μας είπε όταν μας ξενάγησε στο χώρο δουλειάς εκφράζοντάς του το θαυμασμό μας για το θέαμα, που αντικρίσαμε.

a-birosΟ Γιάννης Μπύρος, που θεωρείται κορυφή στις δημιουργίες μαρμάρου στον κόσμο, μας αποκάλυψε ότι παράγει 150 τόνους μάρμαρου ετησίως, αλλά το λατομείο του μπορεί να βγάλει και τα διπλάσια, επίσης μας τόνισε ότι με τον τρόπο που δουλεύει μπορεί να έχει παραγωγή για… αιώνες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική - οικολογική επιβάρυνση.

«Ήταν όνειρο ζωής για μένα από μικρό παιδί να ασχοληθώ με το μάρμαρο. Ο πατέρας μου, που ασχολήθηκε με αυτόν τον κλάδο, με έπαιρνε μαζί του τα καλοκαίρια στο βουνό για να του κάνω θελήματα. Το δουλεύαμε με τα χέρια τότε το μάρμαρο, δεν υπήρχαν μηχανήματα. Μου έλεγε να βρούμε ένα βουνό και να το δουλέψουμε, από τα 3 έως τα 18 το ονειρευόμουν, αλλά στα 18 μου ο πατέρας μου σκοτώθηκε. Δεν είχαμε να φάμε, ούτε 1.000 ευρώ δεν είχα. Το όνειρο μου ήταν να βρω ένα βουνό…», μας είπε ο Γιάννης Μπύρος ανοίγοντας την καρδιά του για να προσθέσει: «Φανταζόμουν αυτό το έργο, εγώ ήμουν σίγουρος, αν και με έλεγαν αλαζόνα… Ο κόσμος με κορόιδευε. Δεν με πίστευαν. Ήμουν μπροστά από την εποχή όταν ξεκινούσα για αυτό το βουνό. Έλεγαν ότι θα αποτύχω. Εγώ, όμως, ήμουν βέβαιος για τις γνώσεις μου και έχω ακόμα τα πρώτα σχέδια. Με βοήθησε πολύ, πάντως, ότι ήμουν καλός στα μαθηματικά…».

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, πάντως, συνεχίζει να βάζει στόχους και σήμερα, λέγοντας με χαρά ότι «το όνειρο μου να κάνω μια μεγαλύτερη δημιουργία από αυτή…».

Φυσικά, υπάρχουν και παράπονα, όπως και προβλήματα στον κλάδο του, αλλά ο Γιάννης Μπύρος είναι αφοπλιστικός: «Υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα… Είμαστε η μοναδική χώρα, που τους επενδυτές τους επιβραδύνει τόσο. Δεν ξέρουμε ούτε ότι υπάρχουμε από πολιτικούς και κυβερνήσεις. Δεν ξέρουν τι κλάδος είμαστε. Δεν απογοητευόμαστε, γιατί δεν έχουμε εξάρτηση από την ελληνική αγορά».

Αυτά και άλλα πολλά μας είπε ο Γιάννης Μπύρος, που τα τελευταία χρόνια ηγείται και μιας από πιο ιστορικές ομάδες της Ελλάδας, της μεγάλης Δόξας Δράμας! Και φανταστείτε, ότι αυτά που μας περιέγραψε ήταν τόσο ενδιαφέροντα που δεν μπήκαμε καν στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε κάτι για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, καθώς αυτά που έχει πετύχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποτελούν το καλύτερο μάθημα ζωής για το του μπορεί να φτάσει κάποιος όταν το θέλει πολύ! Μοιραία, λοιπόν, αν στοχεύσει κάτι υψηλό και για την ομάδα, μπορεί να πετύχει...

Δείτε όλη τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε στο σχετικό βίντεο.

-ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Μοιραστείτε το: