19/05/2022
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ | Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 - 14:05

Παρουσιάστηκε η ιστορική και αθλητική βιβλιοθήκη του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης (video)

Πρωτοποριακή και αξιέπαινη κίνηση από τους «κυανόλευκους» * Δείτε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της εκδήλωσης μέσα από την κάμερα του a-sports.gr

O Απόλλων Σμύρνης υπήρξε πάντα συνυφασμένος με τον πολιτισμό… Και το μητρικό σωματείο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», ο Γυμναστικός Σύλλογος (ή Ερασιτέχνης όπως συνηθίζεται) το απέδειξε για άλλη μια φορά.

Ο Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης την Παρασκευή (25/1) παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τροπαίων του γηπέδου της Ριζούπολης την ιστορική και αθλητική βιβλιοθήκη του.

Μια πρωτοποριακή και αξιέπαινη κίνηση και ιδέα, που με αγάπη και μεράκι οι άνθρωποι του ιστορικού συλλόγου ξεκινούν με όνειρα και άπειρη διάθεση…

Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει συγγράμματα με την ιστορία του Απόλλωνα, αλλά και άλλων αθλητικών προσφυγικών και μη ωματείων, όπως και πεζογραφία απ' όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού και της ελληνικής και ξένης αθλητικής λογοτεχνίας (βιογραφίες αθλητών – προπονητών, χρονικά και περιγραφές μεγάλων αθλητικών ελληνικών και διεθνών διοργανώσεων, ιστορία Ομοσπονδιών, αθλητικά μυθιστορήματα, αθλητιατρική και ό,τι άλλο συναφές προς τον αθλητισμό). Στη δε ιστορική βιβλιοθήκη υπάρχουν αρκετά σπάνια συγγράμματα, με αντικείμενο τη Σμύρνη, την περιοχή της Ιωνίας – Μικράς Ασίας και την εκεί ελληνική αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική παρουσία (ιστορία, μαρτυρίες, χάρτες, λαογραφία, λογοτεχνία κ.λ.π.).

Στην παρουσίαση πρώτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης, Παναγιώτης Καταβέλος, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, στάθηκε - κατά την παρουσίαση - στην ιστορική σημασία του εγχειρήματος, αλλά και στα οφέλη που θα προσφέρει αυτή στις νεότερες γενιές, ενώ επισήμανε ότι θα φιλοξενεί στο μέλλον και ημερίδες - παρουσιάσεις συγγραμμάτων και ντοκουμέντων σχετιζόμενων με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. 

Μίλησαν ακόμα ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, Κώστας Χαραλαμπίδης, ο οποίος με απόλυτη ειλικρίνεια τόνισε ότι ακόμα η βιβλιοθήκη δεν είναι καθ’ όλα έτοιμη, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο επίτιμος πρόεδρος του Γ.Σ. Αριστείδης Καμάρας.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η σύντομη αναδρομή στην ιστορική αναδρομή του Απόλλωνα Σμύρνης, που παρουσίασε μέσω slidesπου προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση, το μέλος του ΔΣ και ιστορικός ερευνητής, Γιώργος Αγγελάκης, ενώ υπεύθυνος για τον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν το μέλος του Δ.Σ. Ευάγγελος Λαμπρινός.

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας, Γαβριήλ.

Ανάμεσα στους 100 προσκεκλημένους ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων Νώντας Λαμπρακάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Γιώργος Καραμπέτσος, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, ο ρεκόρντμαν συμμετοχών του ποδοσφαιρικού Απόλλωνα, Νίκος Σιμιγδαλάς (πλαισιωμένος και απ’ άλλους παλαίμαχους της ομάδας), ο παλαίμαχος διεθνής καλοθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Απόστολος Κόντος, ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής, ο ιστορικός Ανδρέας Μπαλτάς, ο τέως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Απόλλωνα Σμύρνης Κώστας Παπαγεωργίου, ο επί σειρά ετών ταμίας του Γ.Σ. Θωμάς Μαρτίκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρης Παντέλας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι σωματείων.

Μοιραστείτε το: