05/06/2020
Διαιτησία | Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 - 13:48

O Koυκουλάκης στο σεμινάριο της ΦΙΦΑ για εκπαιδευτές VAR (video)

Στόχος ήταν η ενημέρωση των χωρών που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το σύστημα στη χώρα τους

Αν και καθυστερεί, το VAR αναμένεται να μπει στη ζωή μας, ενώ εφαρμόζεται ήδη σε κάπoια πρωταθλήματα, όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

H ΦΙΦΑ το πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτών του συστήματος, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον VAR Refereeing Project Manager της ΕΠΟ, Μιχάλη Κουκουλάκη.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πάνω στη χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν και στη χώρα τους.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΕΠΟ: «Στο πρώτο σεμινάριο επιμόρφωσης των εκπαιδευτών του Video Assistant Referee, μετά την επιτυχημένη χρήση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, συμμετείχε ο VAR Refereeing Project Manager της ΕΠΟ κ. Μιχάλης Κουκουλάκης.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε στην έδρα της FIFA στη Ζυρίχη, και μετείχαν σ αυτό περισσότεροι από 20 εθνικοί εκπαιδευτές VAR από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν καταρχήν -σε πλήρη ανάλυση- την διαδικασία εφαρμογής του VAR στους αγώνες του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στη συνέχεια μετείχαν σε θεωρητικά μαθήματα σχετικά με τις 4 περιπτώσεις χρήσης του VAR (γκολ, πέναλτυ/μη πέναλτυ, κόκκινη κάρτα και λανθασμένη ταυτότητα παίκτη),  σε εκπαίδευση σε προσομοιωτή VAR, σε πρακτικές εφαρμογές των διαδικασιών VAR στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και την εξάσκηση στην μελέτη-ανάλυση των φάσεων. Ο προσομοιωτής VAR λειτούργησε  σε συνθήκες VOR (Video Operations Room), δηλαδή σε απόλυτες συνθήκες διεξαγωγής αγώνα, με τη βοήθεια φάσεων από προηγούμενους αγώνες.

Στις εργασίες του σεμιναρίου έλαβα μέρος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA  Πιέρ Λουίτζι Κολίνα και ο Διευθυντής του Τμήματος Διαιτησίας της FIFA Μάσιμο Μπουζάκα, οι οποίοι ανέλυσαν στους εκπαιδευτές τεχνικές αξιοποίησης του συστήματος . Μεταξύ των εκπαιδευτών του σεμιναρίου ήταν ο διεθνής Ολλανδός διαιτητής Ντάνι Μακέλι,  μέλος της ομάδας VAR του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και εκπαιδευτής VAR της FIFA.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση των μετεχόντων αφενός στην εφαρμογή του VAR στην χώρα τους  και αφετέρου στην παράλληλη εκπαίδευση διαιτητών και βοηθών διαιτητών, ώστε να χρησιμοποιούν το σύστημα με τρόπο που θα μεγιστοποιεί, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τον αριθμό των ορθών διαιτητικών αποφάσεων».

Μοιραστείτε το: