06/06/2020
Κόσμος | Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 - 18:54

Μέρκελ: «Δεν τελειώνει στις 20 Αυγούστου η επίδραση των προγραμμάτων στην Ελλάδα»

Η Γερμανίδα καγκελάριος διέψευσε σύνδεση προσφυγικού και ΦΠΑ στα νησιά

Ελληνικό «χρώμα» είχε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή (20/7) η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν Βερολίνο και Αθήνα να έχουν συμφωνήσει για την παράταση της ισχύος του χαμηλού συντελεστή στα νησιά με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων.

Ωστόσο, η κ. Μέρκελ διέψευσε κατηγορηματικά πως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, λέγοντας: «Αυτό έχει ειπωθεί συχνά, αλλά κατηγορηματικά όχι! Έχω συζητήσει εντατικά με τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα συνδέσουμε επουδενί αυτά τα πράγματα, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δυο μας, με οποιονδήποτε τρόπο. Και για αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και τώρα έχει βρεθεί ένας τρόπος για το πώς θα αντισταθμιστεί η -ας πούμε- αλλαγή του προγράμματος μέσω της επιμήκυνσης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και για αυτό θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Προϋπολογισμού την 1η Αυγούστου. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος που βρέθηκε τώρα είναι ένας καλός δρόμος. Αλλά δεν υπήρξε καμία σύνδεση των διαφορετικών θεμάτων».

Παράλληλα, ερωτηθείς για την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας ανέφερε: «Η 20ή Αυγούστου θα είναι μία σημαντική μέρα, όταν αυτό το πρόγραμμα θα τελειώσει, αλλά οι συνεχιζόμενες συνέπειες αυτού του προγράμματος δεν θα τελειώσουν εκείνη την ημέρα» ενώ αναφορικά με τη δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα, που εκφράζεται με τα υψηλά πλεονάσματα που ζητούνται για τα επόμενα χρόνια, απάντησε πως εάν η χώρα δεν έχει πλεονάσματα θα είναι αδύνατο να μειώσει το επίπεδο του χρέους της κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο «λάβαμε μέτρα για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους «και υπό αυτή την έννοια εκτίμησε πως «πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό».

Μοιραστείτε το: